15 tips voor fietsen in de sneeuw

Fietsen in de sneeuw is niet alleen harstikke leuk, maar ook gevaarlijk! Het sneeuwt tegenwoordig niet heel veel meer in Nederland, maar sneeuw zorgt voor gladde wegen en weinig grip. Met onze 15 tips voor fietsen in de sneeuw blijf je zeker overeind! Lees ook onze algemene tips voor fietsen in de winter.

Tip 1: Zet je zadel wat lager

Je zadel net iets lager zetten zorgt ervoor dat je bij sneeuw je voeten net iets eerder aan de grond hebt. Dit kan het verschil betekenen tussen een lelijke val of jezelf goed opvangen met je voeten.

Tip 2: Fiets niet te langzaam in de sneeuw

Dit klinkt misschien raar, maar de meeste valpartijen in de sneeuw kunnen voorkomen worden door iets harder te fietsen. Je snijdt de sneeuw dan beter aan en je wiebelt niet zo snel.

Tip 3:  Kies de juiste versnelling met fietsen in de sneeuw

Een lage versnelling is beter voor het fietsen in de sneeuw. Je hoeft in een lage versnelling wat minder kracht te zetten, waardoor je achterwiel niet “wegschiet” als je probeert te trappen. Heb je geen fiets met versnellingen, pas dan op met wegfietsen!

Tip 4: Fiets met zachte banden

Een zachte fietsband heeft meer grip. Dit komt omdat een zachte fietsband breder is en daardoor meer profiel op het wegdek heeft. Hoe meer contact met de weg, des te beter.

Tip 5: Koop fiets winterbanden

Een extra aanvulling op de tip hierboven. Winterbanden op de fiets geven dankzij de spikes veel meer grip en met sommige varianten kun je zelfs over ijs fietsen. Een perfecte aanvulling om veilig te fietsen door de sneeuw.

Tip 6: niet te veel remmen

Een van de moeilijkste dingen in de sneeuw is fatsoenlijk remmen. Zodra je wiel namelijk blokkeert ga je glijden. Je kunt beter dan vaart minderen als je weet dat je ergens gaat stoppen. Lukt dat niet? Probeer dan pompend te remmen. Dus niet ineens de rem helemaal inknijpen totdat je stil staat, maar in etappes.

Tip 7: Rem voor de bocht

Hierboven hebben we al uitgelegd dat je niet te veel moet remmen, maar als er een bocht aankomt is het belangrijk dat je voor de bocht remt, je stuur rechthoudt en rustig de bocht doorgaat. Trap gerust door in de bocht, dat kan prima.

Tip 8: Fiets ontspannen in de sneeuw

Ben jij ontspannen? Dan zit je veel beter op de fiets. Je kunt snel anticiperen als er iets mis gaat.

Tip 9: Dikke kleding helpt tegen pijn bij vallen

Ga altijd goed gekleed op weg als je door de sneeuw moet fietsen. Natuurlijk dempt de sneeuw ook wel iets, maar als je valt kun je maar beter een dikke jas aanhebben. Een fietshelm is ook geen overbodige luxe bij fietsen in de sneeuw.

Tip 10: Kijk naar voren

Bij fietsen is het altijd belangrijk om naar voren te kijken en ook de bochten “door te kijken”. Kijk dus niet naar de sneeuw beneden, maar focus je op het pad een paar meter voor je.

Tip 11: Fiets niet op de gebaande paden

Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar de paden bevatten vaak de aangedrukte sneeuw en ijs en zijn daardoor veel gladder! Je kunt beter zelf een nieuw spoor door de sneeuw kiezen als je daarvoor de kans hebt. Dit fietst iets zwaarder, maar je hebt wel meer grip.

Tip 12: Check hoe ver je kunt gaan in de sneeuw

Check voordat je opstapt even hoe ver je kunt gaan in de sneeuw. Even flink doorslippen bij de start laat je precies merken hoeveel kracht je moet zetten zonder dat je wegslipt.

Tip 13: Pas op voor stoepranden

Stoepranden zijn extra gevaarlijk bij fietsen in de sneeuw. Als er veel sneeuw ligt kan het zijn dat je de stoeprand niet meer ziet. Normaal is dit geen probleem, maar als je de zijkant van de stoeprand raakt met je voorwiel, kun je instabiel worden en vallen. Blijf daarom voor de zekerheid wat meer in het midden van het fietspad fietsen tijdens de sneeuw.

Tip 14: Let op tegenliggers

Door de sneeuwval en veegwagens krijg je sneeuw aan alle kanten van de weg. De wegen en fietspaden worden hierdoor minder breed. Let dus goed op fietsers en auto’s omdat er wat minder ruimte is.

Tip 15: Laat de fiets thuis

Heb je geen vertrouwen in fietsen in de sneeuw of is het echt te slecht weer? Laat dan de fiets thuis of stap af en ga lopen. Je gezondheid is vele malen belangrijker dan fietsen door de sneeuw. Succes!