Boete voor fietsen zonder licht

In 2022 bedraagt de boete voor fietsen zonder licht €55. Je kunt deze bekeuring van oom agent krijgen wanneer je ’s avonds geen fietsverlichting aan hebt staan, wanneer de fietsverlichting knippert of verkeerd is bevestigd. Je krijgt geen boete voor enkel geen achterlicht of voorlicht, ook als een van je lichten wel werkt krijg je nog steeds een boete van €55. De boete voor fietsen zonder licht was in 2020 ook €55.

Boete fietsen zonder licht
Zonder fietsverlichting krijg je een boete van €55

De bekeuring en feitcode voor fietsen zonder licht

Heb je pech en krijg je geen waarschuwing? Dan krijg je toch echt een bekeuring. Deze valt onder de noemer “Geen voorlicht en/of achterlicht voeren wanneer nodig”. Wil je trouwens weten wanneer dat moet? Lees dan ons artikel: Wanneer moet je fietsverlichting aan? De feitcode voor de bekeuring fietsen zonder licht is R 438 K.

“Geen voortdurend zichtbaar wit/geel licht a.d. voorzijde en/of zichtbaar rood licht a.d. achterzijde van de fiets voeren

Bezwaar maken tegen boete fietsen zonder licht

Ben je het niet eens met je bekeuring? Dan kun je uiteraard bezwaar maken tegen de boete voor fietsen zonder licht. Dit heet in beroep gaan. Je hoeft de boete dan nog niet te betalen. Ben je het niet eens met een verkeersboete? Dien dan hier je bezwaar in bij het CJIB.

Boete fietsen zonder licht voor kinderen in 2022

Kinderen fietsen vaak zonder verlichting naar school, erg gevaarlijk! De boete voor fietsen zonder licht voor kinderen is €27,50. Dit is de helft van het oorspronkelijke boetebedrag. Minderjarigen krijgen deze boete voor fietsen zonder licht als ze tussen de 12 en 16 jaar zijn. Kinderen onder die 12 jaar of jonger zijn krijgen per brief een waarschuwing voor het fietsen zonder licht.

Boete fietsen zonder licht 2021, 2020 en 2019

Zowel in 2021, 2020 als 2019 was de boete voor fietsen zonder licht €55. Het maakte ook in deze jaren niet uit of een of meerdere lampen op je fiets niet werkzaam waren.

Nu weet je dus wat er gebeurt als je geen licht op de fiets hebt, dan krijg je een flinke boete! Zorg daarnaast ook voor goede reflectoren, want reflectoren zijn ook verplicht op een fiets.