Boete voor telefoon op de fiets, bellen of appen in 2022

In 2021 bedraagt de boete voor een telefoon vasthouden op de fiets €95 exclusief €9 administratiekosten. Je kunt deze boete krijgen van oom agent wanneer je een mobiele telefoon vasthoudt op de fiets. Voornamelijk jongeren krijgen deze boete voor het appen op de fiets, of voor het bellen op de fiets. Deze boete is in 2022 niet verhoogd.

Boete voor appen op de fiets

Sinds 1 juli 2019 kun je voor appen op de fiets een boete verwachten. Je mag tijdens het fietsen dus niet met je telefoon in de hand Whatsapp gebruiken. De boete voor appen op de fiets bedraagt €95, net dus als de boete voor het fietsen met een telefoon in de hand.

Wil je weten wat je wel mag doen met je telefoon op de fiets? Lees dan dit artikel

Feitcode R545: Mobiele telefoon vasthouden op de fiets

Krijg je een bekeuring voor bellen of appen op de fiets? Dan hoort hier de feitcode R545 bij. De letterlijke uitleg voor deze feitcode is: “Het als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden”. Deze feitcode geldt voor iedere bestuurder van een bromfiets, motorvoertuigen en snorfietsen. Sinds 1 juli 2019 is art. 61a van het Rvv 1990 uitgebreid met de volgende passage:

“Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.”

Bezwaar maken tegen boete voor telefoon op de fiets

Heb je een boete gekregen in plaats van een waarschuwing omdat je aan het appen of bellen was op de fiets? Erg vervelend! Ben je het niet eens met de boete, dan kun je hier tegen bezwaar maken. Dit heet in beroep gaan. Je hoeft de boete dan nog niet te betalen. Deze boete kun je dus gewoon aanvechten. Je kunt hier je bezwaar indienen voor de boete voor je telefoon vasthouden op de fiets: Website van CJIB.

Boete voor appen of bellen op de fiets voor kinderen onder de 16

Jongeren onder de 16 krijgen een boete van €47,50 voor appen of bellen op de fiets. Dit is de helft van de boete voor personen van 16 jaar of ouder. Kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een boete wanneer ze betrapt worden met een smartphone in de hand tijdens het fietsen.

Voorkom een boete en bestel een smartphone houder