Fietssleutel afgebroken in slot

Oei, is je fietssleutel afgebroken in het slot? Met deze tips in dit artikel haal je binnen no-time je afgebroken sleutel uit een slot. Dit artikel is speciaal voor fietssloten geschreven, maar kan vaak ook worden toegepast op andere soorten sloten. Volg onze tips en je kunt weer snel fietsen! Het maakt dus niet uit of dit om een kettingslot of een ringslot gaat.

Fietssleutel afgebroken, wat nu?

Een fietssleutel, zeker van goedkopere sloten., zijn niet enorm sterk. Het is vaak een dun stukje staal. Zeker wanneer je slot al wat moeilijk open gaat, kan het zijn dat je door het draaien van de fietssleutel de sleutel beschadigd. Is deze te beschadigd? Dan breekt de sleutel af in het slot. Wat dan overblijft is een klein stukje sleutel, met de gekartelde rand nog in je fietsslot! Erg vervelend dus.

Hoe haal je een afgebroken sleutel uit een fietsslot?

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen te bedenken om de afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen. Hieronder hebben wij al onze mogelijke manieren beschreven, maar als je zelf een betere tip hebt voor een afgebroken fietssleutel dan horen wij die graag!

Sleutel verwijderen met een tang

Steekt er een groot stuk van de sleutel uit het slot? Dan heb je mazzel en is het klusje waarschijnlijk snel geklaard. Pak een nijptang of punttang, en plaats deze op de afgebroken sleutel. Met een simpele trekbeweging zal de sleutel uit het slot komen. Pas wel op dat je de sleutel niet verder in het slot duwt. Is er te weinig ruimte? Lees dan snel verder voor de volgende tip.

Afgebroken sleutel verwijderen met secondelijm

Bijna iedereen heeft wel een tube of potje secondelijm staan. Dit is in geval van nood altijd handig en zo ook voor het verwijderen van je afgebroken fietssleutel. Let op; je hebt maar een heel klein beetje lijm nodig!

Zorg er als eerste voor dat je slot helemaal droog is. Ga desnoods met een föhn aan de slag, maar we begrijpen dat dit buiten een beetje moeilijk kan zijn. Doe daarna een heel klein beetje lijm op het afgebroken deel van de sleutel dat je nog over hebt. Plaats dit vervolgens op de afgebroken sleutel en wacht een paar seconden. Als het goed is kun je dan voorzichtig (!) je afgebroken sleutel weer omdraaien en uit het slot halen. Onze tip; vervang direct je slot daarna, tenzij je nog een reservesleutel hebt.

Priegelen met een pincet

Heb je geen secondelijm bij de hand, dan kun je altijd nog aan de gang gaan met een pincet. Ook raden we aan om wat siliconenspray te gebruiken. Met genoeg gepriegel lukt het waarschijnlijk om de sleutel uiteindelijk beet te krijgen en er uit te halen.

Kleine maar sterke magneet

Heb je een kleine en sterke magneet liggen? Ook magneten zijn geschikt voor het verwijderen van afgebroken fietssleutels. Deze moet echter wel klein genoeg zijn om trekkracht te krijgen op het kleine deel van de sleutel.

Fietsslot openen zonder fietssleutel

Heb je alles geprobeerd en krijg je de afgebroken fietssleutel met geen mogelijkheid meer uit het fietsslot? Dan kun je een wat hardere manier proberen, maar beter is om je fiets naar de fietsenmaker te brengen. Kan dat niet? Lees dan hier meer over het openbreken van je ringslot met een schroevendraaier of het openen van een fietsslot zonder sleutel. Succes!

Voorkom een afgebroken sleutel in het slot

Is het gelukt om je afgebroken sleutel uit het fietsslot te verwijderen? Fijn! We raden aan om altijd sloten van goede kwaliteit te kopen, met stevige sleutels. Daarna is het ook aan te raden om je fietsslot af en toe in te sprayen met bijvoorbeeld WD40 of slotspray. Dit zorgt ervoor dat je fietsslot soepel blijft loepen en geeft vocht en vuil geen kans. Zeker in de herfst en winter heb je meer kans op een afgebroken fietssleutel in het slot. Zorg dus voor het juiste onderhoud!

Is het niet gelukt? Dan raden wij aan om een nieuw ringslot te monteren.