Ik en mijn fiets (1): Trudy en haar E-bike

In het eerste deel van “Ik en mijn fiets”, vertelt Trudy alles over wat zij met fietsen heeft!

 

Wat voor fiets(en) rijd je? 

Ik heb een Sparta e-bike en een oude Batavus fiets. 

Waar gebruik je je fiets voor? 

De Batavus gebruik ik om te fietsen met mijn hond Sam. Hij heeft veel beweging nodig. Ik heb een krat op de fiets waar ik alle tennisballen, werpstok en andere spullen in doe. Het is een oude fiets waar ik door de bossen en over onverharde paden goed kan fietsen met Sam. Hij loopt aan de lijn mee of los waar het kan. Toen hij pup was, nam ik hem mee in de hondenkar. De Sparta E-bike gebruik ik zoveel mogelijk voor afstanden van ongeveer een half uur a 40 uur minuten fietsen. Afhankelijk waar ik heen moet. Deze fiets is heel goed onderhouden en voorzien van alle nodige accessoires, goede sloten en fietstassen. 

Waarom fiets je? 

Sam heeft veel beweging nodig, hij knapt echt op van een flink stuk fietsen. En ik ook! Paar jaar geleden ben ik bewust ook mijn andere ritten zoveel mogelijk gaan doen per fiets. Ik ben helemaal weg van mijn E-bike. Je pakt de fiets veel sneller. Ik zit veel achter de computer en een paar jaar geleden kreeg ik een hernia. Sindsdien ben ik bewust meer gaan wandelen en fietsen. Vooral het fietsen doet mijn rug goed en ik voel me altijd fitter na een flink eind fietsen. En de E-bike gebruik ik nu ook veel meer voor ritten die ik anders per auto zou doen. 

Doe je het onderhoud zelf, ga je naar de fietsenmaker? 

De oude Batavus onderhoud ik zoveel mogelijk zelf, en dat gaat redelijk goed. De E-bike breng ik naar de fietsenmaker voor banden verwisselen en dergelijke. Kleine onderhoudsdingen doe ik zelf, zoals een nieuw handvat of fietsverlichting. 

Wat is je eukste fietservaring? 

Een tijd geleden reed ik langs een kanaal en daar stond ineens een zwanenpaar met jongen. Ik vond het te riskant erlangs te gaan. Er kwam een andere fietser aan, die het ook niet aandurfde. Samen zijn we eind omgereden. Dat was een bijzonder gesprek tijdens het fietsen, een hele leuke ontmoeting. 

Wat is je slechtste fietservaring? 

Vijftien jaar geleden had ik een geweldige fiets. Die werd op het station gestolen. Ik had hem in de haast buiten gestald in plaats van in de fietsenstalling. Les: altijd zoveel mogelijk en goede sloten en fiets zoveel mogelijk in de bewaakte fietsenstalling. 

Wat mis je nog of zou je anders willen? 

Ik zou betere all weather kleding moeten hebben voor de fiets. Ik laat me soms nog overvallen door te veel kou of regen. Voor de herfst en winter moet ik mij nog iets beter voorbereiden. Lees daarom ook onze tips voor fietsen in de winter.

Heb je nog een persoonlijke tip?

Wat mij helpt om echt te blijven fietsen, is om elk mankement meteen in orde te maken en niet uit te stellen, zodat mijn fiets altijd binnen handbereik is en geen achterstallig onderhoud oploopt.