Ik en mijn fiets (2): Dennis en zijn drie fietsen

Wat voor fietsen rijd je?

Ik heb een oude stadfiets, een groene Sparta. Er hangt het een en ander los, maar hij fietst nog perfect! Daarnaast heb ik een Trek wielrenfiets en een Vantuyl veldrijfiets, maar dat merk bestaat helaas niet meer. De wielrenfiets is afgemonteerd met Shimano 105 en de veldrijfiets met Campagnolo Centaur.

Waar gebruik je de fiets voor?
Mijn oude stadfiets gebruik ik voor het dagelijks gebruik, al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook vaak de auto pak voor kleine stukjes. Met mijn wielrenfiets ga ik er lekker op uit wanneer het lekker weer is. Vroeger heb ik veel wedstrijden gereden, maar dat doe ik niet meer. De veldrijfiets is perfect om in de herfst en winter het bos mee in te duiken!

Waarom fiets je?
Als eerste omdat ik een hekel heb aan hardlopen, dus de fiets is een mooi alternatief. Door de Tour de France ben ik gaan wielrennen en dit is altijd een passie van mij gebleven. Misschien ga ik het wielrennen ook weer wat serieuzer aanpakken als corona voorbij is en er ook weer wedstrijden gereden worden. Het lijkt me leuk om weer competitief te fietsen bij de amateurs.

Doe je het onderhoud, of ga je naar de fietsenmaker?
90% van het onderhoud aan mijn fietsen doe ik zelf. Maar de stadfiets is laatst wel naar de fietsenmaker geweest voor een nieuwe ketting en nieuwe achterband. Ik vind het altijd een vervelend klusje om een achterband te vervangen, omdat je het frame uit elkaar moet draaien. Voor een paar tientjes was ik klaar en dit scheelde mij waarschijnlijk drie uur lang zwoegen.

Wat is je leukste fietservaring?
Mijn mooiste en leukste fietservaring was de Death Road in Bolivia. Deze weg is bekend als de meest gevaarlijke weg ter wereld. De route is 70 kilometer lang en start op 4.700 meter hoog. Vervolgens daal je naar 1.200 meter hoogte en fiets je door meerdere klimaatzones. Dus beginnen in de vrieskou en eindigen in de Jungle. Dat was echt heel tof en zou ik graag nog een keer doen.

Wat is je slechtste fietservaring?
Tijdens wielrenwedstrijden ben ik twee keer goed onderuit gegaan. Dat leverde niet alleen een kapotte fiets op maar ook de nodige schaafplekken. Zorg altijd voor een goede fietshelm, want die is bij mij een keer gebroken tijdens een val.

Wat mis je nog of zou je anders willen?
Dat ik soms wat meer motivatie moet hebben om de fiets te pakken. Ook voor kleine boodschappen pak ik de auto, terwijl je er met tien minuutjes fietsen ook bent!

Heb je nog een persoonlijke tip?
Zorg altijd dat je banden goed zijn opgepompt en je verlichting goed werkt. Ook is het zonde als je een boete krijgt voor door rood fietsen!