Ik en mijn fiets (3): De fietsen van Maurits

Wat voor fiets(en) rijd je?
Ik heb inmiddels 3 fietsen. Een veelgehoord grapje is dat je altijd N+1 fietsen nodig hebt. Daar geloofde ik jaren terug niet in. Nu wel, want inmiddels heb ik een singlespeed crosser, een all-road/gravelbike én een mountainbike. En dan reken ik de stadsfiets niet mee. Allemaal van staal want ik vind die dunne buizen veel mooier dan die hydroformed frames.

Waar gebruik je je fiets voor?
De mountainbike gebruik ik op de mountainbike routes in Nederland en mijn bikepack vakanties, ook in het buitenland. De crosser rijd ik veelal in de winter in Nederland, lekker door de blubber of gewoon van alles en nog wat. De all-road fiets gebruik ik vooral voor lange afstanden over gravel en bospaden in Nederland. Maar die zal ook wel een keer in het buitenland komen als ik weet dat de route er geschikt voor is.

Maarits Polak MTB
Maurits op zijn MTB

Waarom fiets je?
Ik ben een aantal jaren met fietsen gestart puur om conditie op te bouwen. Na twee trappen hijgde ik als een renpaard na de race en een vriend sprak mij aan: “Dat is niet goed, hoor! Dat je zo hijgt na twee trappies.” En dat was het ook niet dus ben ik gaan fietsen. Andere sporten hebben mij nooit kunnen pakken. Mijn eerste rit was in 2014: slechts 12 kilometer asfalt en ik was moe. Inmiddels kan ik 150 kilometer off-road aan en dat met bepakking. Maar meestal rijd ik kortere ritjes, zo’n 3x per week als het even in de agenda past.

Doe je het onderhoud zelf, ga je naar de fietsenmaker?
Kleine dingetjes doe ik zelf. Zoals remblokken vervangen, een bandenwissel en het (schijf)remsysteem ontluchten. Oh, en sinds vorig jaar kan ik ook de balhoofden zelf vervangen. Voor wat groter onderhoud ga ik naar de fietsenmaker.

Leukste fietservaring?
De bikepack trip in de Dordogne in 2017, samen met mijn beste vriend. Met stip gevolgd door die in de Ardèche in 2019. Vooral die laatste had op de enorm steile geitenpaadjes soms maar weinig met fietsen te maken maar wat was het mooi! We sliepen op campings en ook wel eens wild, in een weiland. ’s Ochtends wakker worden nog in je slaapzak, met koffie, zon op de kop en herten die door het weiland liepen iets verderop. Schitterend.

Slechtste fietservaring?
Even afkloppen, maar die heb ik nog niet. Ja, er zijn tijdens die bikepack tochten wel momenten dat je het even niet tof vindt. Dat noemen we dan gekscherend de ‘type 2 fun’ momenten. De ‘fun’ die op het moment zelf ver te zoeken is maar die achteraf toch te bleek bestaan nadat de rottigheid naar de achtergrond is gezakt. Een gevalletje ‘type 3 fun’ heb ik nog niet meegemaakt… dat soort wordt gewoon nooit leuk.

Wat mis je nog of zou je anders willen?
Euh… een extra fiets? Wat betreft kleding en bikepack uitrusting heb ik het nu wel goed voor elkaar. Maar mijn fietsen hebben geen vering, ook de mountainbike niet. En dat gaat verbazingwekkend vaak harstikke goed ondanks wat veel rijders denken. Maar een rondje rond de Mont Blanc of een flinke enduro marathon in Duits bergachtig gebied lijkt me toch echt geen pretje meer. Dus even rekenen… N+1 = 4 dan, toch?

Persoonlijke tip?
Als je denkt “ik haal dit niet!” ga dan harder rijden. Momentum sleept je over of door veel obstakels heen.