Is een reflector verplicht op een fiets?

In Nederland ben je verplicht om meerdere reflectoren op je fiets te hebben. De reflectoren zijn erg belangrijk op fietsen, omdat deze oplichten wanneer er licht op geschenen wordt. Natuurlijk is het sowieso van belang dat je goede fietsverlichting hebt, maar die is vanaf de zijkant bijvoorbeeld niet goed zichtbaar. Dankzij de verplichte reflectie in de wielen of de banden, ben je als fietser vanaf elke kant goed zichtbaar. In dit artikel lees je meer informatie over welke soorten reflectoren verplicht zijn, sinds wanneer reflectie op de fiets verplicht is en welke boetes je kunt krijgen van oom agent bij niet deugende reflectie op je fiets! Ook belangrijk om te lezen: Wanneer moet je fietsverlichting aan?

Welke soorten reflectoren zijn verplicht?

Aangezien reflectoren op een fiets verplicht zijn, hebben we hieronder op een rijtje gezet aan welke reflectie je fiets moet voldoen:

  • Rode reflector aan de achterkant (dit mag geen driehoek zijn)
  • Witte of gele reflectoren in de wielen of op de banden
  • Vier (amber) gele reflectoren op de trappers (aan elke kant van de trapper)
  • Heeft je fiets twee achterwielen? Dan moet je aan de voorkant een extra witte reflector hebben
  • Het is toegestaan om meer reflectoren te hebben dan wettelijk vereist

Sinds wanneer zijn reflectoren op een fiets verplicht?

De Nederlandse heeft fietsreflectoren op 1 januari 1987 verplicht gemaakt. De Fietsersbond was het er niet mee eens dat de maatregel onmiddellijk werd ingevoerd, omdat ze de spaakreflectoren te duur vonden. Zij hadden liever gezien dat het enkel bij een reflectiestreep op de fietsband bleef. Anno 2020 zien we sowieso nog maar weinig reflectoren in de spaken en zijn vrijwel alle banden voorzien van een reflectiestreep. De fiets reflector is overigens uitgevonden door Robert von Heck, en is gepatenteerd op 16 mei 1974. Wist je trouwens dat een fietsbel ook verplicht is?

Boete bij onjuiste of ontbrekende reflectoren op je fiets

In de praktijk kom je het eigenlijk bijna nooit tegen dat een agent je een bekeuring geeft als je geen goede reflectoren op je fiets hebt, maar het kan in theorie zeker! Hieronder zie je de verschillende boetes en feitcodes bij onjuiste reflectie.

 

Feitcode Feit Boete
N 514 o als bestuurder van een voertuig rijden, terwijl voertuig niet voorzien is van goed werkende trapreflectie €35
N 514 p als bestuurder van een voertuig rijden, ter- wijl voertuig niet voorzien is van goed werkende wielreflectie €35
N 514 f als bestuurder van een voertuig rijden, terwijl voertuig niet voorzien is van goed werkende rode retroreflectoren €35

Koop reflectoren bij Bol.com