Mijn fiets en ik (6): Miriam en Michel

Of je nu een student, fervent mountainbiker of casual fietser bent. Iedereen heeft wel wat te vertellen over zijn fiets! In ”Mijn fiets en ik” lees je de fietsverhalen van mensen overal uit Europa. Deze week vertelt Miriam Neuteboom over de schitterende Winora E-bikes die zij en haar man Michel Carpay hebben en waar ze aardig wat lange ritten mee afleggen.

Miriam Neuteboom (57) is producer bij de televisie. Haar man Michel Carpay (63) is Spa Floormanager. Beide hebben veel interesses. En ze pakken graag de fiets voor mooie ritten in de omgeving en fietsvakanties in het buitenland. De fietsen gaan dan mee op de fietsendrager van de auto. 

De fietsen van Miriam en Michel
De fietsen van Miriam en Michel

Wat voor fietsen rijden jullie? 
Wij rijden op een Ebike – Winora/Yakun Urban. Wij hebben diverse accessoires voor de fiets gekocht, zoals nieuwe handvatten voor meer grip en andere zadels voor meer comfort. Na een jaar hebben wij ook spiegels aangeschaft voor de veiligheid. In de vakanties in het buitenland dragen wij vaak een helm als fietspaden of wegen niet altijd zo mooi en veilig aangelegd zijn.” 

Waar gebruiken jullie je fiets voor?
Wij gebruiken de fiets grotendeels in de vakantie en om geregeld de natuur in te gaanWe gaan ook wel met vrienden een dag weg voor een gezellige fietstocht om zo samen het land te ontdekken. Wij hebben deze E-bikes in 2018 gekocht en het is heerlijk om in het weekend of na het werk een frisse neus te halen. Je fietst al snel makkelijk 30 tot 40 kilometer weg. 

Waarom fietsen jullie?  
Wij hebben voor een elektrische fiets gekozen omdat ik last heb van mijn knie. Fietsen is goed om je knie soepel te houden en kost minder belasting dan wandelen. Uiteindelijk beviel het elektrisch fietsen zo goed dat wij nu heerlijk met de fiets op vakantie gaan en daar echt van genieten. Met een E-bike kan je eenvoudig grotere afstanden afleggen, waardoor je leuke tochten kan maken. Verder is het natuurlijk een manier om in beweging te blijven. 

Doen jullie zelf het onderhoud of ja je naar de fietsenmaker? 
Een band plakken doen wij zelf, maar voor professioneel onderhoud gaat de fiets naar de fietsenmaker. 

Leukste fietservaring? 
Wij zijn in Italië op een fietsvakantie geweestfietsen van tent naar tentDe bagage werd voor ons vervoerd. Het was heerlijk om door kleine pittoreske dorpjes te fietsen en te genieten van het buiten zijn. Op de fiets komt alles meer binnen en zie je meer dan als je met de auto door het landschap en dorpjes rijdt. Je krijgt nog meer vakantie voor je geld. 

Slechtste fietservaring?
Op een van de dagen van de fietsvakantie stopte de motor ermee. Dat is super pech want het is niet zomaar opgelost. Wij hebben de importeur gebeld, maar er was geen oplossing. Het is dan in een heuvelachtig gebied op een elektrische fiets extra zwaar fietsen. Uiteindelijk bleek het een losse stekker in de motor te zijn. Tja...” 

Wat missen jullie of zou je anders willen?
Wij zouden graag een grotere actieradius willen. Wanneer het een wat heuvelachtig gebied is, moet je bij een tocht van zestig tot zeventig kilometer wel uit gaan kijken. Het laden van de accu duurt vrij lang, dus dat geeft enige beperkingEen richtingaanwijzer op de fiets zou ook een uitkomst zijn, zeker wanneer je met z’n tweeën of meer fietst en je voorganger slaat plotseling af. 
 

Persoonlijke tip?
Spiegels op de fiets zijn echt een uitkomst. Bij een E-bike heb je toch een hogere snelheid en dan is het lastiger even achterom te kijken of er iets aankomt. De spiegel is dan een uitkomst en verhoogd de veiligheid. Een fietsvakantie is echt een aanrader. Het is heerlijk in de buitenlucht en je komt op plekken waar je anders niet zou komen. En daarvoor hoef je meestal niet ver weg te gaan.