Veilig fietsen in de winter: 4 tips

In de wintermaanden is het koud, nat en langer per dag donker. Fietsen is daarom in de wintermaanden ook wat gevaarlijker dan tijdens de lente en zomer. Met onze tips kom je veilig de winter door en zorg je dat je goed zichtbaar bent!

Tip 1: Pas je zadelhoogte aan!

Een eenvoudige tip, maar wel gelijk een hele goede. Zet tijdens de winter je zadel net iets lager dan in de zomermaanden. Met een lagere zadelhoogte kun je sneller je voegen op de grond zetten als je per ongeluk uitglijdt wanneer het te glad is. Dit hoeft maar een klein beetje te zijn, want een te lage zadelhoogte fietst natuurlijk niet lekker. Lees ook onze 15 tips voor fietsen in de sneeuw.

Tip 2: Let op bevroren (rem)kabels

Staat je fiets dag en nacht buiten en is deze al wat ouder? Let dan goed op je remkabels! Remmen kunnen namelijk vastvriezen wanneer er vocht in de remkabels zit. Zorg daarom altijd dat je goede en dichte remkabels hebt. Zijn ze gescheurd of gebroken? Dan is de kans groot dat er vocht in blijft zitten.

Even geen nieuwe remkabel bij de hand? Verwijder dan de remkabel en smeer deze in met bijvoorbeeld kettingolie. Sowieso is fietsonderhoud in de winter extra belangrijk. Heb je een E-bike? Dan moet je ook goed voor je fietsaccu zorgen in de kou.

Je fietsslot kan trouwens overigens ook bevriezen, dus dat is ook zeker iets om rekening mee te houden.

Tip 3: Zorg voor goede fietsverlichting en reflectie

Deze tip kunnen we niet vaak genoeg benoemen, maar zorg dat je in de donkere wintermaanden altijd goed zichtbaar bent! Een goedwerkende voorlamp en achterlamp zijn echt geen overbodige luxe. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Daarnaast kun je ook natuurlijk een boete voor fietsen zonder licht krijgen. Er is vaak discussie over wanneer dan precies je fietsverlichting aan moet staan. Speciaal daarvoor hebben wij een blog geschreven zodat je weet wanneer je de fietsverlichting aan moet zetten.

Tip 4: Controleer je fietsbanden

Goede fietsbanden kunnen het verschil maken tussen stabiel op de fiets zitten of glibberen in de bochten. Zorg er daarom altijd voor dat je fietsbanden voldoende profiel hebben en verwijder altijd kleine steentjes bij het oppompen. Is het buiten helemaal droog? Dan kun je gerust met hard opgepompte banden fietsen. Maar is het nat, ligt er sneeuw of veel bladeren? Pomp dan je banden net wat minder hard op, zodat je meer bandopervlak op het wegdek hebt liggen. Dit geeft wat meer stabiliteit, zeker in de bochten!

Fiets je vaak in de winter? Dan kun je overwegen om winterbanden voor je fiets aan te schaffen. Deze banden hebben kleinere profielen en zorgen ervoor dat sneeuw niet ophoopt in je bandprofiel. Daarnaast is een fietswinterband wat flexibeler en geeft deze meer grip bij koude en natte wegen. Ook is de remweg op een glad wegdek maar liefst 50% korter met deze fietswinterbanden!

Onze tips op een rijtje

Wil je veilig fietsen in de winter? Let dus altijd op de volgende zaken:
• Zet je zadel net iets lager zodat je voeten sneller bij de grond zijn
• Let op bevroren remkabels, remmen zijn belangrijk!
• Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en je verlichting in orde is
• Controleer je fietsbanden, pomp ze tijdens nat weer en sneeuw iets minder hard op