Waar is een fietshelm verplicht?

Heb je een vakantie gepland in Europa, nadat Corona voorbij is? Dan zul je wellicht een keer op de fiets stappen! Wil je weten of een fietshelm verplicht is? Lees dan snel onderstaand artikel. Hierin behandelen we namelijk diverse Europese landen en geven we je meer informatie waar een fietshelm verplicht is.

Inhoud

Fietshelm in Nederland is niet verplicht

In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen. Wel zien we dat steeds meer ouders besluiten om hun kinderen een fietshelm te laten dragen. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat 60% de ondervraagden de fiets zou laten staan als een helm een verplichting was. Daarnaast blijkt ook dat een helmplicht in Nederland niet zou bijdragen aan minder ongevallen met fietsers, omdat men dan onveiliger zou gaan fietsen. Gelukkig is Nederland het veiligste land ter wereld voor fietsers, omdat in de meeste gevallen het autoverkeer en het fietsverkeer van elkaar gescheiden is.
Op zogeheten Speed Pedelec fietsen zijn helmen in Nederland wel verplicht. Ook is het aan te raden om op een e-bike een helm te dragen, net als tijdens het wielrennen of mountainbiken.
Geen fietshelm verplicht in België

België hanteert dezelfde regels als Nederland op het gebied van fietshelmen. Als je dus gaat fietsen in België, ben je niet verplicht om een fietshelm te dragen. België heeft wel flink wat meer heuvels dan Nederland, dus we raden het zeker aan om toch een fietshelm hier te dragen. Leuk weetje; in België is het verboden om een passagier op je bagagedrager te vervoeren!

Fietshelm niet verplicht Duitsland, ook niet voor kinderen

In Duitsland zie je eigenlijk nooit kinderen fietsen zonder fietshelm. Maar nergens staat in de wet opgenomen dat een fietshelm verplicht is. Naast kinderen fietsen overigens ook veel volwassenen met een fietshelm op, maar dit is dus zeker niet nodig. Je kunt gerust zonder fietshelm rondfietsen in Duitsland. Ga je fietsen met kinderen? Dan is wel ons dringende advies om je kinderen een fietshelm op te laten zetten. Er is namelijk wel een ongeschreven wet dat kinderen altijd een fietshelm dragen in Duitsland. Je kunt dus zeker commentaar verwachten van weggebruikers wanneer je kinderen zonder helm laat rondfietsen in Duitsland.

Fietshelm in Oostenrijk verplicht voor kinderen

In Oostenrijk geldt dat sinds 2011 fietshelmen verplicht zijn voor alle kinderen en jongeren tot 12 jaar. Volgens de verkeersregels moet de begeleider van de kinderen er voor zorgen dat ze een fietshelm dragen. Strengt wordt er overigens niet naar deze verplichting gekeken, het negeren van de regels blijft zonder sancties. Er is namelijk geen wet in Oostenrijk die de precieze straf van deze regel omschrijft.

Ook in Frankrijk is een fietshelm verplicht voor kinderen

Frankrijk kent ongeveer dezelfde regels als Oostenrijk. Ook Franse kinderen tot 12 jaar zijn namelijk sinds 22 maart 2017 verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen. Het maakt hierbij niet uit of de kinderen zelf fietsen of bij de ouders op de fiets zitten. Voor kinderen ouder dan 12 en volwassenen zijn fietshelmen niet verplicht in Frankrijk.

Geen verplichting voor fietshelmen in Italië

Ga je op vakantie naar Italië? Dan is het goed om te weten dat fietshelmen niet verplicht zijn in Italïe. Sowieso kom je in de Zuid-Italiaanse regio’s en steden minder fietsers tegen omdat er weinig fietspaden zijn en de steden qua verkeer een chaos zijn. In Italië raden ze wel aan om een fietshelm te dragen. In 2018 zijn namelijk 219 fietsers omgekomen in het verkeer.

Fietshelmen in Spanje verplicht buiten de steden

Enige tijd geleden heeft Spanje een hervorming doorgevoerd op het gebied van verkeersregels. Sindsdien zijn alle fietsers verplicht om buiten de steden een fietshelm te dragen. In stedelijke gebieden zijn kinderen tot 16 jaar verplicht om een fietshelm te dragen. De controle op deze regels is niet streng, want de wetgever houdt rekening met toeristen en de lokale bevolking. Je mag namelijk gewoon je helm afzetten als je steil omhoog moet fietsen en de helm mag ook af bij hoge temperaturen. Wij denken dat er niet veel boetes worden uitgeschreven voor de helmplicht in Spanje.