Welke maat fietshelm heb ik nodig?

Heb je een geschikte fietshelm gevonden? Dat is fijn! Dat is het erg belangrijk om de juiste maat fietshelm te bepalen. Een fietshelm moet namelijk altijd perfect passen, zodat je hoofd 100% beschermd is bij een val. Een te losse helm kan bij een val namelijk verschuiven, terwijl een te kleine helm gaat knellen. Hieronder lees je welke maat fietshelm je nodig hebt.

Fietshelm opmeten

Je kunt de maat van je fietshelm maar één keer kiezen. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar natuurlijk ook voor kinderen! Hoe meet je de maat van een fietshelm? Hiervoor kun je het beste een meetlint gebruiken om de fietshelm op te meten. Het meetlint plaats je rond de achterkant van het hoofd, boven de oren. Daarna breng je het meetlint samen op ongeveer 1-2 centimeter boven de wenkbrauwen. Let op; trek het meetlint niet te strak aan. Heb je de fietshelm opgemeten? Dan krijg je een uitslag van de omtrek van je hoofd in centimeters. Kijk in de tabel hieronder welke formaten daar bij passen.

Maattabel fietshelmen volwassenen

Kleiner dan 51 cm XXXS
52 t/m 53 cm XXS
53 t/m 54 cm XS
55 t/m 56 cm S
57 t/m 58 cm M
59 t/m 60 cm L
61 t/m 62 cm XL
Groter dan 63 cm XXL

Maattabel fietshelmen kinderen

48 t/m 49 cm Kinder S
50  t/m 51 cm Kinder M
51 t/m 52 cm Kinder L

Waarom is de juiste maat fietshelm belangrijk?

Zoals hierboven al beschreven, is het belangrijk om de juiste maat fietshelm te dragen. Als de maat van je fietshelm niet optimaal is, is je helm niet veilig en comfortabel. Bij een te grote fietshelm kan het zijn dat je fietshelm verschuift of je zicht blokkeert omdat deze niet strak genoeg zit. Als je valt met een te grote fietshelm op kan dit ernstig hoofdletsel veroorzaken. Een te kleine fietshelm kan snel tot hoofdpijn leiden en zit ook een stuk minder lekker! Wil je trouwens de levensduur van je fietshelm verlengen? Schoonmaken van je fietshelm helpt daar zeker bij!

Over het algemeen kunnen we dus stellen dat een fietshelm alleen de juiste bescherming kan bieden als deze de juiste maat heeft. Een geschikte fietshelm dragen is dus niet alleen veiliger maar ook meer comfortabel. Het dragen van de juiste fietshelm zal ongelukken overigens niet voorkomen, maar het hoofdletsel is bij helmdragers vaak minder ernstig. De zorgt er namelijk voor dat de impact van een val verminderd wordt. Wil je trouwens weten waar fietshelmen verplicht zijn? Lees dan ons artikel: Waar is een fietshelm verplicht?

Welke maat fietshelm voor baby’s, peuters en kleuters?

In de maattabel hierboven kun je al zien welke formaten fietshelmen er voor kinderen zijn. Maar hoe zit het dan met je baby, peuter of kleuters? Kijk hieronder voor de richtlijnen.

Baby’s hebben een erg klein hoofdje. Fietshelmen met een hoofdomtrek van 44-48 centimeter zijn hiervoor het beste geschikt. Voor fietshelmen voor peuters kun je het beste een fietshelm tussen de 48-52 centimeter kiezen. Bij kleuters zitten de formaten meestal tussen de 52-53 centimeter.

De juiste maat fietshelm kopen

Nu weet je dus welk formaat fietshelm je moet kopen voor jezelf of je kind. Alle helmen in Europa hebben overigens een keurmerk, dus je hoeft je niet zorgen te maken over de veiligheid van je fietshelm. De juiste maat fietshelm is belangrijk als je een fietshelm gaat vervangen.