Winterbanden op de fiets

In de winter fiets kan gevaarlijk zijn. Fietsbanden zijn namelijk meestal erg dun! Met speciale winterbanden voor fietsen stap je een stuk veiliger op de fiets! Deze speciale banden zorgen namelijk voor meer grip in nat weer en een kortere remweg. Eigenlijk net zoals winterbanden voor auto’s, maar dan dus op de fiets. In dit artikel lees je alles over fiets winterbanden.

Waarom een fiets met winterbanden?

Zoals hierboven al benoemd, zorgen winterbanden op een fiets voor meer grip en zekerheid. Dit komt omdat een winterband kleinere profielstukken heeft, ook wel lamellen genoemd. Modder en sneeuw hopen zich niet op in de band, maar blijven achter op het asfalt. Je hebt dus altijd profiel beschikbaar op je band. Lees ook onze 4 tips voor veilig fietsen in de winter.

Kortere remweg met fiets winterbanden

Een van de voordelen van winterbanden op je fiets, is dat je remweg een stuk korter wordt bij een nat wegdek. Stel dat je gaat remmen op een natte ondergrond, terwijl je 25 km per uur fietst. Met een normale fietsband heb je ongeveer 7 meter nodig om te remmen. Een goede fiets winterband slechts 3,5 meter. Een goede keuze dus om veilig en sneller te remmen op een glad wegdek. Wil je meer weten over fietsen in de sneeuw?

Welke type winterbanden zijn er voor fietsen?

  • Winterband met aangepast profiel
    Deze winterband voor je fiets heeft een aangepast profiel, met een speciaal “lamellen” profiel dat tijdens koudere temperaturen soepel blijft, waardoor je meer grip op gladde ondergronden hebt.
  • Fietsbanden met spikes aan de zijkant
    Deze winterbanden voor de fiets hebben speciale “spikes” aan de zijkant, en zorgen daar voor extra stevigheid en grip. Pomp deze band niet te hard op, omdat de spikes alleen hun werk kunnen doen als ze contact maken met de ondergrond.
  • Fietsbanden met spikes aan zijkant en bovenkant
    De winterbanden voor de fiets met spikes aan zowel de boven-als onderkant hebben altijd contact met het wegdek. Met deze winterbanden kun je zelfs op het ijs fietsen!

Winterbanden voor E-bikes

Heb je een E-bike? Dan adviseren wij ook om daar winterbanden op te leggen tijdens de koude maanden. Een E-bike is een stuk zwaarder dan een normale fiets en kan daardoor zwaarder zijn om te besturen. Met goede winterbanden blijf je goed op de weg. Lees overigens ook ons artikel over het verzorgen van je fietsaccu in de winter.

Winterbanden voor racefietsen

Veel wielrenners kiezen in de winter voor het veldrijden, de MTB of de spinningfiets. Maar heb je een racefiets met winterbanden, dan kun je prima in de wintermaanden doorfietsen! Kies hierbij voor een fiets winterband met een wat breder profiel. Een 28mm band is hier goed voor geschikt. Let er wel op dat deze band in je frame past. Kies daarnaast ook voor een lage bandenspanning. Bij regen en gladheid is 5.5-6.5 bar meer dan voldoende!