Je e-bike en accu in de winter met kou en vorst

De E-bike is een onmisbare fiets geworden in het dagelijkse verkeer, ook tijdens de winter en kou. Deze fijne fietsen worden niet enkel meer door ouderen gebruikt, want ook de jongere generatie ziet de voordelen van de elektrische fiets. Tijdens de koude maanden is het belangrijk dat je goed omgaat met de accu van je e-bike. De accu van de E-bike kan namelijk niet goed tegen vorst en zal minder presteren bij koud weer. In dit artikel lees je alle informatie en tips om er voor te zorgen dat je batterij goed de kou en vorst doorstaat in de winter!

Hoe bescherm ik mijn e-bike accu in de winter?

Als je de E-bike in de winter niet gebruikt, berg dan de fiets, oplader en accu op in een droge ruimte van minimaal 10 graden. De meeste E-bikes zijn voorzien van verwijderbare accu’s die je eenvoudig kunt afkoppelen. Je kunt de accu dan mee naar binnen nemen om op te laten of te overwinteren. Staat je e-bike in de winter en bij vorst buiten? Dan is ons advies om de accu te verwijderen en pas terug te plaatsen wanneer u de fiets gaat gebruiken. Je kunt jezelf ook beter beschermen door voor winterbanden op je fiets te kiezen.

Kan een e-bike fiets accu tegen kou en vorst?

De accu van je fiets is niet bestand tegen extreme hitte (meer dan 35 °C), of temperaturen onder het vriespunt. Een E-bike batterij geeft de beste prestaties bij een temperatuur rond de 20 graden. Natuurlijk kun je wel tijdens koude dagen met je E-bike op pad. Onze tip is wel om een thermische beschermhoes om de fiets accu te plaatsen, zodat deze meer beschermt wordt tegen kou, vorst en andere winterse elementen. Tijdens de winter verliest een fietsaccu ongeveer 25% van zijn capaciteit en vermogen. Wanneer de temperaturen stijgen, komt de volledige capaciteit van de batterij gelukkig weer terug. Werkt je fietsaccu niet meer goed? Lees dan het artikel: Fietsaccu doet het niet meer.

Hoe berg ik mijn E-bike accu op tijdens de winter?

In de winter dien je de accu na elke rit te verwijderen en mee naar binnen te nemen. Vocht en vorst zijn namelijk de grootste vijanden van de fietsaccu. De batterij kun je het beste opslaan tussen de 10 en 20 graden. Zorg overigens dat de capaciteit van de accu altijd op ongeveer 60% staat wanneer u de accu opbergt. Laat de accu nooit volledig ontladen, dit is niet goed voor de batterij. Controleer de prestaties van je e-bike accu minimaal één keer per maand en laad de batterij regelmatig op.

Fiets accu opladen tijdens de winter

Heb je in de winter gefietst? Laad de accu dan niet direct op als het koud is geweest, maar zorg dat de fietsaccu eerst een half uurtje in huis ligt om op kamertemperatuur te komen. Na dit half uur kun je de fietsaccu aansluiten aan de oplader. Gebruik hierbij altijd de originele lader en accessoires, zodat de prestaties en garantie van je batterij behouden blijven. Koppel de accu na het opladen altijd los van het laadstation, om de oplaadaccessoires te beschermen. Gebruik je een automatische oplader? Dan kan de accu natuurlijk aangesloten blijven. Welke oplader je hebt lees je in de gebruiksaanwijzing van de fietsaccu of de E-bike.

Je E-bike in de winter: onze tips bij kou

  • Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat je de E-bike in gebruik neemt
  • Gebruik enkel de originele accessoires om de garantie en prestaties van de batterij te behouden
  • Verwijder de accu na elke rit in koude en ijzige omstandigheden en plaats deze pas terug als je weer gaat fietsen
  • Laad je E-bike accu na elke winterrit op kamerteperatuur op
  • Vermijd extreme kou, dit beschadigt de batterij en vermindert de prestaties van je E-bike
  • Laat de batterij tijdens overwintering nooit volledig ontladen, maar houdt een lading van 60% aan en controleer regelmatig de resterende batterijcapaciteit
  • Bewaar de E-bike, oplader en accu in de winter op een droge plaats bij 10 tot 20 graden
  • Bescherm je fietsaccu tijdens het rijden in de winter met een thermische beschermhoes
  • Let ook goed op je slot, een bevroren fietsslot is nooit fijn

Als je onze nuttige informatie en tips ter harte neemt, heb je lang plezier van je E-bike en leg je ook in de winter vele kilometers af met een krachtige accu! Wil je meer lezen over fietsen in de kou? Lees onze tips voor veilig fietsen in de winter.