Ken je dat probleem? Je wilt een lekker fietstochtje maken op je e-bike, maar je fietsaccu doet het niet. Wat nu? De actieradius van je e-bike is nog lang niet bereikt, maar toch werkt de fietsaccu niet naar behoren. De schade aan de accu van de e-bike is vaak te wijten aan technische problemen. Denk hierbij aan een slechte zelfreparatie, onjuiste behandeling of een gebrek aan onderhoud. Ook kan de kou van invloed zijn op de prestaties van de fietsaccu. In dit artikel lees je alle oorzaken van een kapotte fietsaccu.
De oorzaak van een kapotte fietsaccu
Over het algemeen kunnen we stellen dat de gemiddelde levensduur van een fietsaccu vijf tot acht jaar is. Bij technische problemen kan het gebeuren dat de fietsaccu niet meer goed wil opladen. Komt een van de onderstaande fietsaccu problemen u bekend voor? Neem dan contact op met het bedrijf waar je de e-bike hebt gekocht en geef aan wat het probleem is.
De actieradius van de e-bike wordt steeds kleiner
Samen met de motor is de fietsaccu erg belangrijk op je e-bike. De fietsaccu voorziet de motor namelijk van energie, wat er voor zorgt dat de aandrijving soepel verloopt. Merk je dat naarmate de tijd verloopt je steeds minder ver kunt fietsen met je fietsaccu, dan is er iets aan de hand. De levensduur van de accu moet daarom zo veel mogelijk worden verlengd. Hieronder staan ook nog enkele tips om de accu langer mee te laten gaan.
De fietsaccu laadt niet goed op
Als je de fietsaccu oplaadt en ontdekt dat deze niet meer volledig is opgeladen is er iets aan de hand. Ook kun je merken dat het steeds langer duurt om de fietsaccu op te laten. De batterij van je fiets werkt niet meer helemaal naar behoren. Als je de e-bike regelmatig gebruikt, moet de fietsaccu minimaal één keer per maand worden opgeladen. Daarnaast mag de accu nooit helemaal leeg zijn. Probeer hier ook onderweg rekening mee te houden, door uw fiets aan de oplader te leggen als je ergens pauze hebt. Ga je de e-bike voor langere tijd niet gebruiken? Zorg dan ook dat de fietsaccu is opgeladen zodat totale ontlading kan worden voorkomen.
Bij zogeheten diepe ontlading gaat de ontlading van de fietsaccu verder dan de minimale spanning. Dat wil zeggen dat de accu zijn functie verliest en kapot kan gaan. Daarnaast kan diepe ontlading brand veroorzaken. Dit moet dus altijd voorkomen worden!
De batterij van de e-bike laadt helemaal niet meer op
Wil je fietsaccu helemaal niet meer opladen? Dan kan het zijn dat er gewoon iets mis is met de oplader. Het kan zijn dat de oplader tussen de accu en het stopcontact kapot is. Controleer daarom dus eerst alles voordat je een nieuwe, dure fietsaccu koopt. Een nieuwe oplader aanschaffen is vele malen goedkoper. Wil je er zeker voor zijn dat het je oplader is? Probeer de fietsaccu dan eerst met een andere oplader op te laden. Gaat dit wel goed? Dan is dus niet je fietsaccu defect maar je oplader.
Accu fiets defect
Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je een ongeval of aanrijding hebt gehad met je e-bike, kan het zijn dat de accu van je fiets defect is geraakt. Haal de fietsaccu na het ongeval uit de e-bike en controleer deze. Als de fietsaccu zichtbare schade vertoont zoals gaten of deuken, dan mag je de defecte fietsaccu niet meer gebruiken. Breng de accu dan naar een gespecialiseerde dealer. Is er geen zichtbare schade? Plaats dan de accu gewoon terug. Kijk wel na een korte rit of de accu niet ongewoon heet is, anders kan er brandgevaar ontstaan.
Is het batterijniveau na de val abnormaal en loopt deze sneller leeg dan normaal? Dan kan er binnenin toch schade zijn ontstaan. Breng daarom de accu zo snel mogelijk naar de speciaalzaak om de batterij van je e-bike te laten controleren. Deze voorzorgsmaatregelen gelden natuurlijk ook voor accu’s die per ongeluk op de grond vallen. Een val kan de levensduur van je accu namelijk ernstig beïnvloeden.
Problemen met je fietsaccu voorkomen
Ook bij fietsaccu’s geldt; voorkomen is beter dan genezen! Door tijdig onderhoud te plegen aan de fietsaccu en deze minimaal één keer per maand op te laden kan een hoop ellende met de fietsaccu worden voorkomen. Een revisie van de fietsaccu, ook wel celvervanging genoemd, is het volledig verwijderen van oude accucellen die maar een bepaalde levensduur hebben. Deze worden vervangen voor nieuwe cellen. Vaak is het reviseren van de fietsaccu veel goedkoper dan het vervangen van een defecte fietsaccu.