Fietshelm schoonmaken en reinigen

Tijdens het fietsen kun je jezelf flink in het zweet werken, als je flink doortrapt op de mountainbike of wielrenfiets, maar natuurlijk ook op de gewonde stadfiets. Vooral tijdens warme dagen! Je kleding kun je eenvoudig in de wasmachine gooien, maar het schoonmaken van je fietshelm is ook erg belangrijk. Je zweet wordt namelijk niet alleen door de binnenkant opgenomen, maar ook door de verstelbanden en de kinriem. In dit artikel lees je hoe en met welke frequentie je een fietshelm moet schoonmaken. Dit is voor zowel de binnen- als buitenkant belangrijk!

Fietshelm schoonmaken
Je fietshelm schoonmaken doe je zo!

De buitenkant van je fietshelm schoonmaken

Tijdens een fietsritje krijgt je helm veel te voorduren. Denk hierbij niet alleen aan het fijne stof in de licht, maar ook door modder en regen kan je mooie helm er al snel vies uit gaan zien. Gelukkig zijn al deze elementen niet gevaarlijk en je helm zal er natuurlijk ook niet door beschadigen. We raden echter wel aan om na een fietstochtje je helm even schoon te maken, zodat je de vuiligheid niet laat aankoeken.

Let op: Stop nooit je fietshelm met alles er op en er aan in de wasmachine of in een emmer water!

Gelukkig is het schoonmaken van de buitenkant van een fietshelm erg eenvoudig. Is de helm nat geworden? Dan kun je hem gewoon droogmaken met bijvoorbeeld een handdoek of een andere droge doek. Is de fietshelm echt vies? Dan kun je hem met lauwwarm water afdoen. Eventueel kun je de helm schoonmaken met een schoonmaakmiddel, maar kies hiervoor geen chemische middelen. Afwasmiddel of allesreiniger is hiervoor perfect! Veel chemische reinigingsmiddelen kunnen namelijk de harde plastic behuizing van de fietshelm beschadigen.
Pas ook op met het gebruik van te heet water, dit kan namelijk ook het materiaal aantasten of de lijm losweken. Leg je fietshelm na het schoonmaken van de buitenkant nooit in de volle zon te drogen, maar leg hem gewoon in de schaduw of binnen of droog hem goed af. Zo krijg je de langste levensduur van je hem en de beste hygiƫne!

De binnenkant van je fietshelm reinigen en wassen

Je moet de binnenkant van je helm ook regelmatig reinigen. Je helm voorkomt namelijk niet alleen hoofdletsel, maar is ook uren lang in contact met je hoofd. Daarom is het belangrijk dat de helm hygiƫnisch schoon is. Je helm zit namelijk precies strak op je hoofd, waardoor zweet via de zachte binnenkant en afstelriemen wordt opgenomen. We raden sowieso aan om een goed ventilerende fietshelm te kopen, dat scheelt al een hoop! Een andere aanrader is om een fietshelm te kopen waarbij de binnenbekleding kan worden verwijderd. Je kunt de helm dan veel eenvoudiger schoonmaken.
Als je de binnenkant van de helm kunt uitnemen, raden wij aan om deze schoon te maken met een pH-neutrale zeep. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan je materiaal beschadigen of gaan irriteren op de huid. Helemaal wanneer je opnieuw gaat zweten of het gaat regenen. Kun je de binnenvoering van je fietshelm niet verwijderen? Kies dan voor reiniging met een vochtige doek. Let ook goed op de ventilatiegaten. Als deze te klein zijn kun je ook een zachte tandenborstel gebruiken.

Sommige helmen zijn voorzien van losse bekledingsdelen die bevestigd zijn met klittenband. Deze kun je dan ook eenvoudig losmaken en reinigen. Soms helpt de helmfabrikant je een handje en staat de was instructie zelfs in de helm weergegeven.

Kinband van de fietshelm schoonmaken

Zoals gezegd neemt je totale helm zweet en viezigheid op, dus moet je ook af en toe je kinbanden/kinriemen schoonmaken. Dit zijn de banden waarmee je de fietshelm bevestigd op je hoofd. Zweet en zout kunnen gaan irriteren rond je wangen en kin, zeker bij warme temperaturen. Maak daarom in de zomer je fietshelm wat vaker schoon!
Het schoonmaken van je fietshelm bevestigingsbanden kun je ook doen met een neutrale zeep. Meestal zijn deze bandjes niet los te halen van je fietshelm, dus je moet een beetje creatief met een vochtige doek aan de slag gaan. Let er wel op dat je de afstelling van je fietshelm hierdoor niet te veel veranderd, anders moet je de fietshelm weer opnieuw afstellen.

Fietshelm opbergen (na het schoonmaken)

Warmte, zoals lucht of de zon kunnen er voor zorgen dat de plastic coating op je fietshelm sneller losraakt. Daarom raden wij aan om je fietshelm op een redelijk koele plek op te bergen, waar de zon niet schijnt. Een droge en koele plek zoals een opslaghok of een garage is hiervoor perfect geschikt. Let ook goed op met vochtige ruimtes, want daardoor kan het transpiratievocht in de fietshelm niet goed verdampen. Berg de helm daarnaast nooit luchtdicht op in een tas, blik of plastic box.