Mijn fiets en ik (7): Ronald en de MTB in het donker

Of je nu een student, fervent mountainbiker of casual fietser bent. Iedereen heeft wel wat te vertellen over zijn fiets.  In ”Ik en mijn fiets” lees je de fietsverhalen van mensen overal uit Europa. Deze week vertelt Ronald Vennema over zijn stadfiets en zijn MTB-avonturen.

Ronald Vennema (28 jaar), Project Manager. Favoriete hobby’s: Klussen, mountainbiken, watersport, techniek en technologie. 

Ronald op de MTB
Ronald op de MTB

Wat voor fiets(en) rijd je?
Een stadsfiets Batavus Blockbuster en een mountainbike Ghost SL AMR 6 LC.

Waar gebruik je je fiets voor?
De Batavus gebruik ik met name wanneer we met het gezin een stukje gaan fietsen of om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Met de Ghost ga ik geregeld mountainbiken. Meestal doe ik dit op de mountainbike route in mijn eigen woonplaats, aangezien de route nagenoeg achter ons huis langs loopt. Maar af en toe vind ik het ook leuk om routes in de omgeving te ontdekken.

Waarom fiets je?
Als het weer het toelaat, vind ik het heerlijk om met het gezin een rondje te fietsen. Nog fijner vind ik het om picknick spullen mee te nemen en ergens een leuk plek te zoeken in de natuur om heerlijk te genieten. Mountainbiken doe ik omdat je aan je conditie kunt werken terwijl je op plekken komt in het bos waar je normaal nooit zou komen. Wat mij ook aanspreekt, is hoe duidelijk je de verschillende seizoenen en weersomstandigheden ervaart tijdens het mountainbiken. Zowel de omgeving als de ondergrond veranderen telkens, waardoor de beleving altijd anders is. Daarnaast voelt mountainbiken voor mij niet als sporten en is het meer een moment waarop ik mijn hoofd helemaal leeg kan maken. Waarschijnlijk komt dat mede omdat je constant bezig bent met je techniek, waardoor je ongelukken probeert te vermijden en uiteindelijk ook steeds iets sneller kunt gaan.

Doe je het onderhoud zelf, ga je naar de fietsenmaker?
Zowel het onderhoud als reparaties doe ik zelf.

Leukste fietservaring?
De eerste keer dat ik in het donker ging mountainbiken. In de wintermaanden wordt het steeds later licht en steeds eerder donker. Daardoor kon ik eigenlijk alleen nog in het weekend mountainbiken. Toen ik op zoek ging naar goede verlichting voor het mountainbiken werd ik onaangenaam verrast door de hoge prijzen hiervan. Daarom besloot ik om zelf een poging te doen om verlichting voor mijn mountainbike te maken. Na een weekend experimenteren had ik met een accu van een boormachine en een lamp voor off-road voertuigen genoeg licht om het te proberen. Toen ik in het donker bij de mountainbike route aankwam, was het wel even wennen, aangezien je niet zo ver vooruit kunt kijken als overdag. Daardoor moet je extra goed opletten en weet je af en toe niet precies waar je bent. Ondanks dat je de route al tientallen keren hebt gereden. Deze nieuwe ervaring in combinatie met de zelfgemaakte verlichting maakt dat dit voor mij tot nu toe de leukste fietservaring is.

Slechtste fietservaring?
De eerste keer dat ik ging mountainbiken in de regen. Het mountainbiken is elke keer anders mede doordat de ondergrond waarop je rijdt telkens veranderd. Dit had ik helaas de eerste keer dat ik in de regen ging mountainbiken flink onderschat.

Op een bepaald stuk van de route waar ik normaal best snel kon rijden, waren inmiddels een aantal plassen ontstaan. In principe kun je daar wel doorheen rijden, alleen had ik niet gezien dat het eigenlijk modderpoelen waren. Dus bij de eerste plas bleef mijn voorwiel vastzitten, waardoor ik over mijn fiets in een andere modderpoel viel. Gelukkig waren zowel ik als mijn mountainbike ongedeerd, maar erg prettig was het niet. Achteraf kan ik er wel om lachen, ondanks dat het mijn slechtste fietservaring is.

Wat mis je nog of zou je anders willen?
Uiteindelijk zou ik nog wel een goede fietsendrager voor op de auto willen zodat ik makkelijker mountainbike routes in de buurt kan proberen.

Persoonlijke tip?
Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je op pad gaat. Wanneer je zorgt dat je fiets goed onderhouden is en je de juiste uitrusting (kleding, water, etc.) hebt, kun je irritaties onderweg voorkomen waardoor je fietservaring velen malen beter is.