Roest op je fietsketting? Zo maak je een fietsketting roestvrij

Wanneer je fietsketting vaak wordt blootgesteld aan vuil en water kan dit roest op je fietsketting opleveren. Zeker wanneer je de fiets vaak buiten hebt staan, of een kapotte kettingkast hebt. Wanneer je hier niks aan doet, zal je fietsketting volledig verroesten en uiteindelijk vervangen moeten worden. Met de juiste zorg kun je dit dus gelukkig voorkomen. Af en toe een klein beetje onderhoud aan je fietsketting zal de levensduur enorm vervangen. Wat moet je doen als je een verroeste fietsketting hebt en hoe voorkom je roest? Lees het in ons artikel!

Hoe ontstaat een roestige fietsketting?

Een fietsketting moet altijd goed geolied zijn. Wanneer dit niet het geval is hebben regen en vuil vrij spel op je ketting. Wanneer regen opdroogt ontstaat er roest op je ketting. In de meeste gevallen gaat het om oppervlakkige roest, die eenvoudig te verwijderen is met bijvoorbeeld een staalborstel. Is je fietsketting te erg verroest? Dan zal deze helemaal bruin zijn, niet meer lekker trappen en piepen en kraken. Ook kan het zijn dat de schakels niet meer goed werken. Een beetje WD40 kan het wellicht nog even rekken, maar een nieuwe fietsketting is aan te raden in dit geval.

Een roestige fietsketting zorgt namelijk niet alleen voor een slechte staat van je ketting, maar ook dat je kettingbladen en tandwielen sneller slijten en dus ook vervangen moeten worden.

Zo maak je een ketting roestvrij

Wil je de fietsketting weer roestvrij maken? Dan raden wij je aan om eerst de hardnekkige roest te verwijderen met een staalborstel. Dit werkt overigens het meest handige als je de fietsketting volledig van je fiets verwijderd. Lukt dit niet? Verwijder dan de kettingkast en zet je fiets op de kop.

Verwijder daarna eerst het hardnekkige vuil en de roest met een staalborstel of oude tandenborstel en plaats de fietsketting daarna in een bak met roestverwijderaar. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing, zodat je weet hoe lang je ketting in de roestverwijderaar moet liggen. Kun je de ketting niet er af halen? Gebruik dan een spray.

Na enige tijd zie je dat je fietsketting er al een stuk beter uitziet zonder al die roest. Na de inwerktijd kun je de fietsketting afwassen met wasbenzine en daarna goed laten drogen. Dit kun je bijvoorbeeld eerst doen met een droge doek en daarna nog met een föhn, zodat je zeker weet dat je (inmiddels niet meer roestige) fietsketting goed droog wordt. Monteer je ketting vervolgens en spray deze in met een geschikte kettingspray. Te veel olie gebruikt? Verwijder dit dan met een schone doek.

Roestige fietsketting voorkomen

Nu je weet hoe je een roestige fietsketting kunt verhelpen, is het ook belangrijk om dit probleem te voorkomen! Bij regelmatig onderhoud aan je ketting gaat deze namelijk niet roesten. Verwijder daarom eerst altijd het overtollige vuil met een borstel. Je kunt de fietsketting schoonmaken met een kettingreiniger. Dit is een speciaal apparaat waarbij je water en zeepsop mengt om de ketting goed schoon te maken.  Vervolgens maak je de ketting goed droog en smeer je deze in. Vergeet de tandwielen niet!

De olie op de ketting zorgt voor een beschermlaag waardoor water en vuil zich minder goed kunnen hechten.

Succes er mee en zorg er voor dat je in de toekomst geen verroeste fietsketting meer krijgt ;).