Zo fiets je veilig met je hond

Samen een sportieve activiteit uitvoeren met je huisdier is voor beiden een leuke bezigheid. Het fietsen met de hond kan een goede band op bouwen tussen het baasje en de hond. Samen op pad gaan met de fiets is voor zowel de hond en voor jezelf de perfecte combinatie van gezelschap en genieten van de buitenlucht.

In dit artikel bespreken wij een aantal manieren om veilig te fietsen met je eigen viervoeter. Het is namelijk belangrijk om te kijken wat voor jou als fietser het beste werkt, maar ook wat voor de hond het fijnst is. Voor kleine honden is het rennen na

ast de fiets natuurlijk een stuk minder prettig doordat hun kleine pootjes dit wellicht niet kunnen bijhouden. Daarnaast zal een grote hond het wellicht niet prettig vinden om in een kleinere ruimte te zitten terwijl deze graag zijn energie er uit wil rennen. Er zijn een hoop attributen die gebruikt worden voor het samen fietsen met jouw eigen viervoeter. Hieronder geven wij vijf voorbeelden waarop je op een veilige manier met je hond kan fietsen.

De fietsbeugel: Zo laat je je hond naast je fiets lopen

De fietsbeugel kan op de fiets worden gemonteerd. Vervolgens kan de hondenriem aan deze beugel worden bevestigd. Op deze manier kan de hond veilig naast de fiets blijven lopen. Als fietser kun je nu beide handen aan het stuur van de fiets houden. Dit zorgt al gelijk voor meer stabiliteit en minder kans op slingeren en valpartijen.

De fietsbeugel zorgt er ook voor dat er genoeg afstand is tussen de hond en de fiets. Op deze manier kan de hond niet per ongeluk met zijn poten tussen de spaken komen of voor de fiets terecht komen en zorgen voor een botsing. De fietsbeugel is meer geschikt voor grotere honden met een goede conditie die het wel volhouden om een tijdje met de fiets mee te rennen. Om dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren is het belangrijk dat naast de fiets zelf ook de fietsbeugel goed te zien is. Lees hier meer over het juiste gebruik van reflectoren op de fiets.

De hondenbakfiets: Zo fiets je met je hond voorop

De hond kan heel makkelijk via de loopplank de bakfiets in lopen. De bakfietsen zijn meestal zo ruim opgezet dat er zelfs twee grote honden naast elkaar passen. Daarnaast zitten er in de bakfiets ook bevestigingspunten gemonteerd voor de riem van de hond. Op deze manier blijft de hond veilig in de bakfiets zitten. Naast een normale bakfiets zijn er tegenwoordig ook elektrische bakfietsen. Deze bakfietsen zijn uitgebreid met elektrische trapondersteuning en maken het fietsen van lange tochten met je viervoeter nog iets makkelijker en leuker. Deze optie is zowel voor kleine honden als grote honden erg geschikt.

De hondenfietsmand: Op deze manier kan de hond voor- en achterop de fiets

De fietsmand kan op de voor- of de achterkant van de fiets worden bevestigd. De hondenfietsmand is in de meeste gevallen geschikt voor kleine hondjes. De mandjes zijn vaak van kleiner formaat en dus meer geschikt voor kleine huisdieren. Zorg ervoor dat de mand goed bevestigd is zodat deze er niet uit kan vallen. Ook is het belangrijk dat de hond met een riempje bevestigd zit aan het mandje, zodat de hond niet uit het mandje kan springen of vallen.

In de meeste gevallen is het handig om voor het fietsen even te oefenen met de hond en deze in het mandje te zetten en hem te laten wennen aan de ruimte. Als het mandje en de hond goed vastzitten is dit een veilige manier om toch samen op pad te gaan met de kleinere viervoeters. In het belang van de veiligheid is het belangrijk dat de hondenfietsmand de voor- en achter verlichting niet bedekt. Zo is het mogelijk in de vroege ochtend of op de late middag donker. Kijk voor meer informatie over het juiste gebruik van fietsverlichting.

Hondenfietsmand

De hondenfietskar: Met je hond achter de fiets

Een fietskar is een kleine kar die achter je fiets kan worden bevestigd. De hondenfietskarren zijn vaak in verschillende formaten te verkrijgen en zijn dus voor verschillende hondenrassen geschikt. Net als bij de fietsmand is het belangrijk dat de hond in de fietskar vast zit aan een riem om te voorkomen dat de hond er uit valt of er uit springt. Om te zorgen dat de hond rustig blijft zitten en niet in paniek raakt is het vooral aan te raden om thuis even te oefenen voordat de tocht gaat beginnen.

De draagtas: Zelf je hond dragen op de fiets

Tot slot is het ook nog mogelijk om een tas aan te schaffen waar je je hond zelf in kan dragen. Dit kan een handtas zijn maar ook bijvoorbeeld een rugtas of tassen welke je voor je draagt. Deze optie is ook voornamelijk geschikt voor kleine hondjes met een lichter gewicht. Ook is deze optie niet geschikt voor extreem lange fietstochten aangezien de hond in een redelijk onnatuurlijke houding zit en op een gegeven moment zal willen bewegen.

 

Met deze vijf mogelijkheden is het mogelijk om je hond mee te nemen tijdens een fietstocht. Het is van belang dat tijdens het fietsen wordt gelet op de signalen die de hond afgeeft. De hond kan verschillende signalen afgeven dat het tempo moeilijk is bij te houden. Zo kan het bijvoorbeeld met zijn poot gaan hinken, sloffen of struikelen. Ook kan de hond zwaarder gaan hijgen. Als baasje ken je je hond het beste en is het belangrijk om goed op te letten op eventuele signalen die de hond afgeeft. Ben je ook van plan om in de winter een tochtje te maken met je viervoeter? Kijk hier voor tips om veilig te fietsen in de winter.

 

Vanaf welke leeftijd kan je met je hond samen gaan fietsen?

Het is aan te raden om met je hond te gaan fietsen wanneer hij ongeveer 1,5 jaar oud is.

Kan elk ras mee met het fietsen?

Niet voor elke hond zijn de verschillende opties geschikt. De fietsbeugel is meer geschikt voor grotere hondenrassen, waar de hondenfietskar, hondenfietsmand en de draagtas meer geschikt zijn voor kleinere hondenrassen. De hondenbakfiets is geschikt voor zowel kleine als grote hondenrassen.

Is het voor honden leuk om mee te gaan op de fiets?

Het is belangrijk dat je oefent met je hond zodat hij kan wennen aan het fietsen. Als de hond eenmaal gewend is dan is dit zeker een leuke manier om samen op pad te gaan.

Is elke temperatuur geschikt om te gaan fietsen met de hond?

Door extra lichaamsbeweging kan de lichaamstemperatuur van de hond tijdens het fietsen hoger oplopen. Daarom is het te adviseren om alleen te gaan fietsen met je hond als de temperatuur buiten onder de 21 graden ligt.

Hoe zorg ik dat de hond ontspannen kan lopen?

Zorg dat de hond zijn behoeftes heeft gedaan. Ga daarnaast alleen fietsen als de hond 2 uur daarvoor niks heeft gegeten.