Boete voor fietsen op de stoep

Boetes voor fietsers zijn er in vele soorten en maten. Gelukkig krijg je niet overal een boete voor tegenwoordig, maar voor fietsen op de stoep kun je toch wel echt een boete krijgen. De boete voor fietsen op de stoep is €55, exclusief €9 administratiekosten in 2022 hetzelfde bedrag als in 2021.

De bekeuring en feitcode R308 voor fietsen op de stoep

In sommige gevallen zul je een waarschuwing krijgen, maar krijg je die niet, dan volgt toch echt de bekeuring voor het fietsen op de stoep. Deze boete wordt geschreven op feitcode R308: “Als (snor)fietser niet het verplichte fietspad of fiets/bromfietspad volgen.

Mag je op de stoep fietsen?

Kijken we iets verder, dan staat eigenlijk nergens dat het écht verboden is om op de stoep te fietsen. Maar in artikel 5 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dus wel omschreven wat bij feitcode R308 naar boven komst.

  • Artikel 5, lid 1: Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad
  • Artikel 5, lid 2: Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.

Er staat dus niet dat je niet mag fietsen op de stoep, maar dat bedoelen ze wel en je krijgt gewoon een boete van €55.

Andere fietsboetes

Boete voor fietsen op de stoep voor kinderen

Gelukkig is er geen enkele agent die een klein kind op de fiets zal bekeuren omdat deze op de stoep fietst, want op de weg zou enorm gevaarlijk zijn. Kinderen onder de 12 jaar kunnen geen boete krijgen voor fietsen op het voetpad. Maar kinderen tussen de 12 en 16 wel. Die zijn immers ook oud en wijs genoeg om op de weg te fietsen. Voor de groep kinderen tussen de 12 en 16 jaar bedraagt de boete €27,50 voor het fietsen op een stoep.

Bezwaar maken tegen de boete

Ben je het niet eens met je bekeuring? Dan kun je uiteraard bezwaar maken tegen de boete voor fietsen op het voetpad. Dit heet in beroep gaan. Je hoeft de boete dan nog niet te betalen. Ben je het niet eens met een verkeersboete? Dien dan hier je bezwaarschrift in bij het CJIB. Wel vragen wij ons af hoe je jezelf hieronder kunt praten ?