Je fietsbanden oppompen, het lijkt zo makkelijk! Maar elke fiets heeft totaal andere fietsbanden. Wat zijn de voor- en nadelen van het oppompen van je fietsband? En hoe hard moet je een fietsband oppompen? Welke fietspomp moet je gebruiken? Al deze vragen beantwoorden we hieronder in het uitgebreide artikel over het oppompen van je fietsbanden.
Meer of minder pompen?
Laten we beginnen met de belangrijkste vraag, hoe groot moet je bandenspanning zijn? Te harde banden rijden niet comfortabel, terwijl te zachte banden niet fijn zijn in bochten en eerder een slag in je wiel opleveren. De ondergrond waarop je fietst, in combinatie met het type fiets en de type band die je gebruikt bepalen hoe hard je de fietsbanden moet oppompen. Wil je trouwens een binnenband die je snel kunt vervangen? De Gaadi binnenband met twee uiteinden is hier perfect voor!
Hoe breder de band, des te lager de druk
Over het algemeen kun je wel zeggen dat er minder druk (bar) in de banden nodig is wanneer de fietsband breder is. Een brede mountainbike band heeft minder bandenspanning nodig dan een smalle band op een wielrenfiets. Smallere banden zoals op je stadfiets hebben dus een hogere bandenspanning nodig om lekvrij te blijven.
Zware bestuurder of veel bagage? Meer lucht in de band!
Heb je een paar kilo meer of heb je gewoon zware botten? Dan is het aan te raden om je fietsbanden net wat harder op te pompen. Dit geldt overigens ook wanneer je veel en zware bagage moet vervoeren. De bandenspanning moet hoger zijn bij het vervoeren van veel gewicht.
Het wegdek bepaalt
Het wegdek speelt een grote rol bij de juiste bandenspanning. Hoe harder de band is opgepompt, des te minder rolweerstand je hebt. Dit is vooral belangrijk bij gladde ondergronden zoals asfalt. Bij offroad/boswegen zorgt een lagere bandenspanning ervoor dat je fietsbanden makkelijker oneffenheden kunnen oppakken. Je hebt dan ook meer grip. Bij sneeuw en ijzel fiets je natuurlijk liever niet, maar probeer dan met nog minder lucht in je banden te fietsen voor maximale grip. Lees ook onze overige tips voor fietsen in de sneeuw, of schaf fiets winterbanden aan.
Hoe hard moeten de banden van mijn stadfiets of Ebike zijn?
Zijn de banden van je stadfiets of E-bike smaller dan 40 mm? Dan adviseren wij een bandenspanning van 4,5 bar. Een trekkingfiets met een band van 50 mm breed adviseren wij op te pompen tot 3,0 bar. Heb je geen fietspomp met barmeter? Doe dit dan op gevoel. Je merkt vanzelf hoe ver je de banden nog kunt indrukken. Wanneer dit niet meer goed gaat met je twee duimen, dan weet je dat je band hard is. Voor zand, sneeuw en modder laat je simpelweg wat lucht uit je ventiel ontsnappen.
Bandenspanning voor wielrenfietsen
De bandenspanning voor wielrenfietsen is weer heel anders. Dit zijn de dunste banden die er zijn. Wij raden aan om niet meer dan 8,5 bar in je banden te pompen. Ook niet als je een zwaar gewicht heb. Ben je licht van gewicht, zorg er dan ook voor dat er minimaal 6 bar in je banden zitten. Ga uit van ongeveer 10% van je gewicht.
Bandenspanning voor mountainbikes
Bij mountainbikes is de ondergrond nog meer van belang. Ga je op de weg fietsen? Zorg dan voor een goed opgepompte band. Ga je het zand in? Laat je banden dan leeglopen. Op je MTB band staat de minimale en maximale druk vaak gewoon aangegeven. In de meeste gevallen is 2 bar meer dan voldoende.