Mijn fiets en ik (5): De omafiets van Martina

Martina Scheel-Jousma (53 jaar), Adviseur Verzekeringen. Favoriete hobby’s: Fietsen, wandelen, tennis, actief buiten zijn en soms lui met een goed boek. 

Wat voor fiets(en) rijd je?
Batavus, type Omafiets. Een heerlijke praktische fiets voor dagelijks gebruik. Ik ben me nu aan het oriënteren op de aanschaf van een elektrische fiets.

Waar gebruik je je fiets voor?
Voor bijna alles. Deze fiets is jaren geleden gekocht toen de kinderen nog klein waren. Met dit model fiets konden de kinderen makkelijk voor- en achterop zitten. Fietstassen erbij voor de boodschappen, ideaal. De kinderen fietsen inmiddels al een paar jaar zelf, maar ik blijf genieten van deze fiets. Zo is het in de loop van de jaren ook mijn ‘werkfiets’ geworden. Helaas is mijn nieuwe werk een stuk verder fietsen, vandaar mijn belangstelling voor een elektrische fiets. 

Waarom fiets je?
Ik vind het heerlijk om te doen. Voor de dagelijkse dingen is het erg handig om alles op de fiets te doen, je hebt geen parkeerproblemen. En ook na een dagje werken weer terug naar huis fietsen geeft ontspanning en maakt het hoofd weer leeg.

 Doe je het onderhoud zelf, ga je naar de fietsenmaker?
Mijn fiets gaat jaarlijks voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker. Kleine reparaties, zoals een band plakken of de verlichting maken doet mijn man.

 Leukste fietservaring? 
 Jaren geleden, ik werkte als receptioniste op een vakantiepark, ben ik met een andere collega de uitdaging aangegaan om in één dag 180 kilometer te fietsen. Niets voorbereid, het was een spontane actie. Het werd een prachtige tocht. We startten in het midden van het land naar een stad in het zuiden van het land. Een geweldige ervaring.

Slechtste fietservaring?
Ik ben bij gladheid een keer gevallen met de fiets. Had ik toen maar jullie tips voor fietsen in de winter gelezen!

Wat mis je nog of zou je anders willen? 
 In de toekomst zou ik wat vaker een ander gebied met de fiets ontdekken. Dit moet met een elektrische fiets lukken omdat het fietsbereik daarmee groter wordt. Ook met de auto en fietsendragers erop uit om in andere regio’s te kunnen fietsen.

 Persoonlijke tip? 

Ik vind het belangrijk dat de verlichting het moet doen. Zorg dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Ik zag laatst iets over de Ziemi fietsverlichting, dat lijkt me echt een geweldig product!