Wanneer fietshelm vervangen?

In fietsland heersen vele verhalen over het vervangen van een fietshelm. Wanneer moet je nu eigenlijk een fietshelm vervangen? Dat is een van de meest gestelde vragen op dit gebied. Daarom hebben wij in dit artikel uitgelicht wanneer wij denken dat je het beste een fietshelm moet vervangen. Een goed onderhouden fietshelm gaat natuurlijk altijd langer mee en wij raden aan om na een flinke valpartij altijd je fietshelm te vervangen.

Levensduur van een fietshelm

Hoe lang kan je een fietshelm gebruiken? De meeste fietshelmfabrikanten geven aan dat een fietshelm na drie tot vijf jaar vervangen moet worden. Echter hebben wetenschappelijke studies naar fietshelmen nooit aangetoond dat de leeftijd van een fietshelm invloed heeft op de beschermende functie van de helmvulling, die zich aan de binnenkant van de helm bevindt. De buitenschaal (meestal plastic) kan na verloop van tijd wel zijn bescherming tegen water en UV-straling verliezen. Ook kan het zijn dat de helm in zijn geheel iets minder schokabsorberend wordt. Voor de levensduur van je fietshelm moet je dus een beetje je boerenverstand gebruiken. Draag je de fietshelm elke dag? Dan is deze natuurlijk veel sneller aan vervanging toe dan wanneer je de fietshelm slechts een enkele keer per maand draagt. Wel kun je de levensduur van je helm verlengen door hem goed te onderhouden. Lees daarom onze tips voor het schoonmaken van je fietshelm.

Fietshelm vervangen na valpartij

Een goede helm beschermd je bij een valpartij maar één keer. Een fietshelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen, waardoor de verwondingen veel minder heftig zijn. Heb je de pech dat je een valpartij maakt met de fiets en raakt je helm een object of de grond? Dan zal de binnenschaal van de helm direct na de klap zijn beschermende functie verliezen. Wij raden ook aan om je fietshelm te vervangen wanneer je geen schade ziet aan de helm. Als er bijvoorbeeld aan de binnenkant een barst zit, dan zul je deze niet zien. Beter een nieuwe helm kopen na een valpartij dan met een kapotte helm blijven doorfietsen.

Is een duurdere fietshelm beter?

De prijzen van fietshelmen zeggen niks over de kwaliteit of veiligheidsfunctie van de fietshelm. Zo zijn fietshelmen in Nederland bijvoorbeeld onderworpen aan de Europese norm voor veilige fietshelmen. EN 1078 voor volwassenen en EN 1080 voor kinderen. Speed Pedelec helmen hebben een extra keurmerk: NTA 8776 nodig. Je kunt er dus van uit gaan dat alle helmen die je in Nederland koopt veilig zijn. Koop je een duurdere helm? Dan heeft deze misschien meer comfort, een lichter gewicht of een betere aerodynamica. Daarnaast betaal je vaak ook extra voor het merk zelf. Maar een duurdere fietshelm is dus niet beter dan een goedkoper exemplaar.

Je fietshelm vervangen

Ben je gevallen met je fiets en moet je de fietshelm vervangen? Of ben je simpelweg toe aan een nieuw exemplaar? Je weet nu in ieder geval dat de prijs van een fietshelm niet zo veel uitmaakt, omdat ze voor de Nederlandse markt allemaal veilig zijn bevonden. Koop je fietshelm wel bij een erkende webshop of winkel, zodat je er zeker van bent dat de fietshelm ook aan de juiste Europese normen voldoet wanneer je hem gaat vervangen.