Boete voor door rood fietsen

De boete voor door rood fietsen is momenteel €95 exclusief €9 administratiekosten in 2022. Door rood fietsen is een erg onveilige handeling op de fiets en oom agent zal je zeker een bekeuring geven als hij je dit ziet doen.

Verschillende feitcodes voor door rood fietsen

Heb je pech en krijg je geen waarschuwing? Dan kun je een bekeuring krijgen voor fietsen door rood licht. Het maakt overigens niet uit door welk rood licht je fietst, de bekeuring hiervoor is altijd €95, maar de feitcode kan wel verschillen.

Feitcode R602 of R604: Door rood bij verkeerslicht rijden, €95 boete

Heb je een bekeuring gekregen met feitcode R602 of R604? Dan betekent dit dat je door rood bent gefietst bij een verkeerslicht.

  • Feitcode R602 staat voor: Niet stoppen voor rood licht: driekleurig verkeerslicht.

  • Feitcode R604 staat voor: Niet stoppen voor rood licht: Tweekleurig verkeerslicht.

Bij fietsstoplichten wordt vaak alleen groen of rood gebruikt, een tweekleurig verkeerslicht dus. Bij algemene verkeerslichten heb je ook nog oranje. Je mag met de fiets gewoon door oranje fietsen.

Feitcode R609: Door rood licht/knipperlicht bij brug, €95 boete

Je krijgt ook zeker een boete voor door rood fietsen bij een brug. Ook hier moet je erg oppassen omdat een open brug erg gevaarlijk kan zijn. Krijg je hiervoor een boete? Dan zal feitcode R609 hierbij genoemd worden:

  • Feitcode R609: Niet stoppen voor rood licht bij een brug

Feitcode R608: Door rood knipperlicht bij overweg, €95 boete

Wat ons betreft verdien je de boete dubbel en dwars wanneer je hem krijgt voor feitcode R608, door rood knipperlicht bij overweg. Dit zijn spoorwegovergangen. Gelukkig zijn er steeds minder onbewaakte spoorwegovergangen, maar het is oprecht gevaarlijk om tussen de slagbomen door te fietsen.

  • Feitcode R608: Niet stoppen voor rood knipperlicht bij overweglichten

Andere fietsboetes:

Boete voor door rood fietsen voor kinderen

In tegenstelling tot fietsen op de stoep, is door rood fietsen voor kinderen echt niet toegestaan. Kinderen tot 12 jaar krijgen geen boete voor door rood fietsen, maar wel een waarschuwing waarbij ook de ouders worden ingelicht. Kinderen in de leeftijd van 12-15 jaar krijgen een boete van de helft. Bij door rood fietsen is de boete voor kinderen dan €47,50.

Bezwaar maken tegen boete voor door rood fietsen

Wij kunnen het niet bedenken, maar mocht je het niet eens zijn met je boete voor door rood fietsen, dan kun je hiertegen bezwaar maken, oftewel in beroep gaan. Je kunt daarvoor een bezwaarschrift indienen bij het CJIB. Het grote voordeel hiervan is dat je voorlopig de boete nog niet hoeft te betalen. Maar door rood fietsen is altijd verkeerd, dus verwacht niet dat je onder je boete uitkomt!