Help! Mijn fiets is gestolen, wat nu?

Alleenstaand wiel van gestolen fiets

Komt dit scenario je bekend voor? Je fiets is niet meer op de plek waar je hem hebt neergezet. Je kijkt overal rond en je ziet hem nergens. Oh nee mijn fiets is gejat, wat moet ik nu doen? In dit artikel lees je wat je moet als je fiets gestolen is.

Je fiets is geruimd door de gemeente

Het kan zijn dat de gemeente je fiets heeft geruimd. Dit gebeurt in onbewaakte stallingen wanneer de fiets er te lang staat of op een plek staat waar het niet mag. Zoals het plein voor het station. Gelukkig kun je geruimde fietsen weer eenvoudig terugkrijgen via het fietsdepot van jouw gemeente. Kijk op de website van je gemeente of jouw fiets in het depot staat.

Je fiets is gestolen

Is je fiets niet geruimd, dan is de kans groot dat je fiets gestolen is. Je moet dan aangifte doen bij de politie. Dit kan zowel online op de website van de politie als telefonisch. Als je niet precies weet op welke manier of waar, dan kan je het algemene nummer van de politie bellen: 0900-8844.

Er zijn een paar gegevens zijn nodig om aangifte te doen. Een van de belangrijkste is het framenummer of het chipnummer. Deze nummers staat meestal op het eigendomsbewijs die van je van de fietshandelaar krijgt. Alleen met deze nummers kan de politie de fiets teruggeven, als hij is gevonden. Is er geen framenummer dan zijn de kenmerken van de fiets belangrijk. Hierbij moet je denken aan het merk, de kleur en het type.

Fietsdiefstalregister

Als je aangifte hebt gedaan dan komt je fiets in het fietsdiefstalregister. Je fiets is dan herkenbaar gemaakt als gestolen. Het register kan door iedereen gezien worden en is belangrijk om dieven op te sporen. Zonder aangifte krijg je fiets niet terug als hij is teruggevonden.

Fiets aan de ketting

Voorkomen van fietsdiefstal

Een nieuwe fiets gekocht en willen laten voorkomen dat deze ook gestolen wordt. Met deze onderstaande tips maak je het dieven niet makkelijk om je fiets mee te nemen.

  • Heb al je gegevens op orde voor als hij nog een keer wordt gestolen. Zoals het framenummer en foto’s van de fiets met accessoires erop.
  • Gebruik twee of drie verschillende sloten. Zoals een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
  • Is je ringslot kapot? Vervang dan eenvoudig zelf je ringslot.
  • Als je een beugelslot gebruikt hang hem dan laag. Ook kan je ruimte tussen de beugels opvullen. Zo gaat een krik voor de dief niet werken.
  • Een kettingslot kan je juist hoog en loshangen. Dan kan de dief niet de harde ondergrond gebruiken om het slot open te breken en wordt het gebruik van betonscharen lastig.
  • Zet je fiets nooit alleen aan je voorwiel vast. Maar juist door het voorwiel en het frame aan een paal of fietsenrek.
  • Zet je fiets ergens waar het druk is en verlicht is. Dieven houden er niet van als ze bekeken kunnen worden.
  • Neem een elektrische fiets met een ingebouwde gps. Daar geeft de politie voorrang op en krijg je hem bijna altijd terug.
  • Maak gebruik van een schuur die op slot gaat of van een bewaakte fietsenstalling.

In deze artikelen is meer informatie over hoe jouw slot kan worden opengebroken:

 

Veel gestelde vragen over fietsendiefstal

Waar kan ik mijn geruimde fiets vinden?

In het fietsdepot van jouw gemeente.

Waar kan ik aangifte doen voor en gestolen fiets?

Het kan op politie.nl of via het algemene nummer 0900-8844 van de politie.

Waar kan ik gestolen fietsen vinden?

Dit kan gevonden worden in het fietsdiefstalregister, waar gestolen fiets automatisch inkomen als aangifte is gedaan.

Waarom moet ik aangifte doen voor een gestolen fiets?

De fiets komt in het fietsdiefstalregister te staan en als gestolen opgegeven. De politie kan door aangifte handelaren van gestolen fiets beter opsporen. Als de fiets gevonden dan wordt kan hij worden teruggeven aan de eigenaar. Ook kan de verzekering bij aangifte de schadevergoeding uit betalen.

Welke gegevens heb ik nodig om aangifte te doen?

Het framenummer en chipnummer zijn belangrijke gegevens. Ook het merk, de kleur en het type van de fiets zijn belangrijke kenmerken.

Wat kan ik doen tegen fietsdiefstal?

Zorgen dat jouw fiets er niet aantrekkelijk uitziet voor dieven. Doormiddel van meerdere sloten of door de fiets op een verlichte plek zetten.

Hoe kan ik weten of een fiets gestolen is?

Via het fietsdiefstalregister kan je nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd doormiddel van het chipnummer of framenummer.

Waar kan ik een gestolen fiets melden?

Via het algemene nummer van de politie 0900-8844 of anoniem via het nummer 0800-7000.