Een ringslot vervangen en monteren

Als je een nieuw ringslot op je fiets wilt monteren, of je oude wilt vervangen voor een nieuwe dan kun je dit eenvoudig zelf doen in vijf stappen. Overigens ook een goede oplossing als je fietsslot bevroren is en je sleutel is afgebroken in je slot.

In het onderstaande artikel nemen we je stap voor stap mee in het vervangen van je ringslot.

Koop het juiste ringslot

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar is het zeker niet. Er zijn namelijk verschillende formaten ringsloten. Koop een ringslot dat ook past bij de omvang van je fietsband en het frame.

In de meeste gevallen zijn het standaard maten, maar kijk even goed of je een afwijkend formaat hebt. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het beveiligingsniveau van je nieuwe ringslot. Hoe hoger het niveau, des te beter je nieuwe ringslot is beschermd tegen diefstal. Van een gestolen fiets wordt namelijk niemand blij.

Je ringslot monteren: stap voor stap

  1. De meeste ringsloten zitten vast met twee boutjes of zelftappers. Deze kun je eenvoudig losdraaien met een inbussleutel, dopsleutel 8 of soms een schroevendraaier. Nadat de bouten los zijn kun je het slot eenvoudig los halen. Sommige sloten zitten nog met een derde boutje vast, net onder het spatbord. Dit boutje is vaak een torx. Om hem los te krijgen kan het nodig zijn dat je je band laat leeglopen en er af moet halen, zodat je meer ruimte hebt.
  2. Pak nu het nieuwe ringslot en plaats de openingen van het slot op de openingen van je frame.
  3. Plaats de eventuele ringetjes achter en voor het ringslot zodat de boutjes minder kans hebben om los te draaien
  4. Draai met de hand de bouten in de opening van het frame, met het ringslot er tussen uiteraard.
  5. Draai het ringslot verder aan met je gereedschap en test het slot. Belangrijk is dat het goed vast zit en geen speling meer heeft.

Ringslot monteren op een frame zonder gaten

Heb je geen gaten voor een ringslot en wil je toch een ringslot monteren? Je kan dan kiezen voor een ringslot adapter. Deze kun je monteren aan je frame, zodat je zonder te boren toch een ringslot kunt gebruiken.

Een andere optie is zelf twee gaten boren in je frame, maar dit raden wij niet aan. Het monteren van een ringslot is dan een heel precies klusje en je kunt beter kiezen voor een ander fietsslot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *