Hoe werkt het Klickfix systeem?

Met het KLICKfix (afgekort KF) systeem bevestig je fietstassen, fietsmanden en dit soort accessoires eenvoudig op je fiets. In 1989 ontwikkelde het Duitse bedrijf Rixen en Kaul (R&K) een systeem om verschillende fietsaccessoires handig op één en dezelfde manier op je fiets te monteren. Inmiddels zijn er meerdere KLICKfix systemen, afhankelijk van het product dat je koopt.

Inmiddels is KLICKfix zover geïntegreerd in de fietsenwereld, dat grote merken als ABUS, AGU, Basil en Cordo hun producten inmiddels afstemmen op het gebruik van KLICKfix. Hierdoor kunnen verschillende tassen en manden heel simpel voor of achter op je fiets geplaatst worden. Denk hierbij aan producten als stuurtassen, stuurmanden, smartphonehouders, slothouders, navigatiehouders, tablet bags en bijvoorbeeld de CamOn!-adapter als GoPro-stuurhouder.

Je fietstas vóór of achter op je fiets

Accessoires zoals fietstassen en fietsmanden hebben in de meeste gevallen een adapterplaatje, waarmee je de accessoire heel eenvoudig in de KLICKfix-adapter klikt. Deze adapter monteer je aan je stuurpen. Eenmaal gemonteerd kun je je fietstas of mand elke keer vast- en losklikken.

Maar misschien vind je het juist prettiger om een fietstas aan je zadel of achterop je fiets te hebben. Voor het bevestigen aan je zadel heeft KF ook een aparte adapter, waarop je een zadeltas kunt vastklikken. Voor achterop je bagagedrager bestaan er zowel enkele als dubbele fietstassen, voorzien van haken, die je eenvoudig aan je bagagedrager vasthangt.

KLICKfix voor de elektrische fiets

Uiteraard is dit systeem ook prima geschikt voor je elektrische fiets. Lees wel goed de productomschrijving voor aanschaf voor op je e-bike, want het kan zijn dat er in sommige gevallen aanvullende accessoires nodig zijn. Het assortiment van KF is divers. Zo zijn er adapters met en zonder slot, adapters specifiek voor de stuurpen, maar ook meervoudig toepasbare producten.

Niet alle fietsen zijn direct compatibel met KLICKfix, wanneer je een afwijkende maat stuurpen hebt bijvoorbeeld. Maar gelukkig hebben ze ook daar oplossingen voor gemaakt, door een aantal accessoires te ontwerpen, die het alsnog mogelijk maken uw stuurmanden, smartphone- of navigatiehouder te bevestigen. Hierbij kun je denken aan een montagebeugel, stuurbeugel of verlenger voor de stuurhouder.

Verschillende KLICKfix methodes

Er zijn verschillende bevestigingsmethodes die KLICKfix biedt. Zo is er de Korbklip, waarbij je de mand of tas simpelweg neerzet op de bagagedrager, de twee hendels aan de zijkanten vastklikt en het zit vast. Een ander soortgelijke manier is Uniklip. Hier pas je de breedte aan de bagagedrager aan, draait de schroefjes eenmalig vast en voortaan is het plaatsen, hendels vastklikken en voila.

Racktime is tot stand gekomen door een samenwerking van R&K met Tubus. Plaats het Racktime accessoire op je Racktime-bagagedrager of adapter en duw deze naar voren totdat de adapter automatisch op zijn plaats klikt. Weer los maken kan door slechts een druk op de knop. De GTA is er speciaal voor diegenen die zowel een fietstas als een koffertje of mand tegelijk mee willen nemen. De adapter past op alle bagagedragers met een breedte tot 145 mm. De tas klik je aan de zijkant, de mand er bovenop. Simpel vastdrukken en klaar. Met een sleuteltje is hij alles nog eens beveiligd tegen diefstal.

De laatste methode heet Rackpack. Elk product in deze lijn heeft een Rackpackkoppeling, die in de adapter klikt. De adapter maak je vast aan de zadelpen. Je schuift de tas erop, hij zegt klik en zit vast als een huis. Je maakt hem weer los door simpelweg aan een touwtje te trekken.

Wanneer je een fietstas, mand of andere accessoires koopt, check dan even welk systeem het is en of je er een accessoire bij nodig hebt om te bevestigen. Want je wilt geen kat in de fietstas kopen, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *