Mobiele telefoon op je fiets

Wat mag wel en wat niet met je mobiele telefoon tijdens het fietsen?

Op 1 juli 2019 werd nieuwe wetgeving van kracht waarin appen op de fiets verboden werd en je je mobiele telefoon simpelweg gezegd niet meer in je handen mag houden tijdens het fietsen. Maar als je je telefoon in een telefoonhouder stopt, mag je de telefoon wel bedienen. Wat mag nu wel en wat niet, kortom, wat zijn de regels?

De boete die je krijgt als je je telefoon vasthoudt in je hand, om welke reden dan ook, is €95,-. Ben je jonger dan 16, dan betaal je de helft en onder de 12 jaar krijg je slechts een waarschuwing. Dit geldt overigens niet alleen voor je telefoon, maar voor elk elektronisch middel. Je mag dus ook niet je TomTom of tablet in je handen hebben tijdens het fietsen.

Hindernisbaan

Als je dan toch even een appje wilt beantwoorden of een ander muziekje opzetten, dan mag je wel even stilstaan, zolang je daarmee maar niemand hindert. Dus niet midden op een fietspad stoppen, of stil blijven staan bij een stoplicht als het licht alweer op groen springt. Dat is meteen ook de belangrijkste regel in het fietswetboek “gij zult anderen niet hinderen!”

Saillant detail is dat je op je fiets, terwijl je fietst, gewoon een boek mag lezen. Zolang je maar niet gaat slingeren en daarmee anderen hindert. Een fietskaart vasthouden en bekijken mag ook, maar een TomTom weer niet.

Oortjes en smartwatch

Je mag je oortjes wel bedienen tijdens het fietsen om een telefoongesprek op te nemen of om muziek aan/uit te zetten, etc. Je mag je oortjes inhouden, zolang je de omgevingsgeluiden ook blijft horen. Je mag ook je smartwatch gewoon omhouden, maar apps bedienen of sms-en via je smartwatch mag logischerwijs niet.

Als je persé je telefoon wilt gebruiken op je fiets, neem dan een telefoonhouder. Als hij in de houder zit mag je tijdens het fietsen al je apps bedienen, routes aanpassen of muziek zoeken, zolang je de focus maar op de weg houdt en niemand hindert. Het ‘mag’, maar verstandiger is toch om even stil te gaan staan als je iets wilt intikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *